Boek
Nederlands

Naar zee

Ingrid Godon (auteur)
+1
Naar zee
×
Naar zee Naar zee
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Titel
Naar zee
Auteur
Ingrid Godon
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2007
[28] p. : ill.
ISBN
9789020970388 (hardback)

Besprekingen

Het stond in de sterren geschreven dat Ingrid Godon ooit eens een volledig boek zou wijden aan de zee. Uitgewerkt in de vorm van een familieuitstap, ook dat mag niet verwonderen. Het zijn allebei elementen die steeds weer terugkeren in Godons prenten. Haar vorige woordloze prentenboek, Het feestenboek (De Leeswelp 2006, p.128), toonde vrolijke, warme familiefeesten. Dit zeeboek zou je als een vervolg daarop kunnen beschouwen, omwille van hetzelfde formaat en dezelfde onbekommerd sentimentele kijk op de feestelijke uitstap naar zee. Godon weet de essentiële elementen van zo'n uitstap te vatten, zoals ze dat eerder deed voor de cruciale feesten in een mensenleven.

Beide boeken delen een gelijknamig hoofdpersonage, Jasper, en stellen eerst zijn familie voor, maar in dit zeeboek krijg je minder 'verhaal' en details dan in het feestenboek. Er is natuurlijk wel een tijdsprogressie (eb en vloed, het ijsje in de namiddag, de picknick aan het eind), en knap is hoe je Jasp…Lees verder
Louter sfeervolle tekeningen, steeds over de dubbele pagina afgebeeld, laten strand- en zeevertier voor peuters zien. De beelden spreken voor zich: de activiteiten, zoals spelen, zwemmen en een lekker ijsje eten, worden op levendige wijze weergegeven, waarbij de tekst geheel niet wordt gemist! De prachtige illustraties zijn in zachte tinten uitgevoerd, de figuren zijn grappig, karikaturaal en door de simpele belijning ook aandoenlijk; nu en dan is er een tekening vanuit kindperspectief, hetgeen een origineel effect geeft. Tegen de achtergrond van veel lucht, strand en zee zijn er benoembare details te bekijken, herkenbaar voor het jonge kind. Een verzorgd uitgegeven prentenboek rond een geliefd thema, voor peuters vanaf ca. 2,5 jaar, onder begeleiding van ouderen.

Naar zee

Zoals het eerder verschenen ‘Feestenboek’ bestaat dit boek uit alleen maar kijkplaten. Ook nu spelen de gebeurtenissen zich af rond de kleine Jasper. Samen met zijn familie trekt hij naar zee. Op de eerste bladzijde wordt de hele familie voorgesteld. In de dubbele pagina’s die daarop volgen, neemt Ingrid Godon deze familieleden, kijker en verteller mee naar een wereld waarin het zee-beleven zo breed mogelijk benaderd wordt. Zorgvuldig gekozen lijnen en kleuren geven de activiteiten herkenbaar weer. Net zoals het feestenboek is dit een warm boek, dat uitnodigt tot kijken en vertellen, waardoor het de wereld van jonge kinderen groter maakt.

Over Ingrid Godon

Ingrid Godon (Wilrijk, 29 augustus 1958) is een Belgische illustrator van kinderboeken.

Leven

Godon heeft geen echte opleiding illustreren gehad. Ze volgde een opleiding etalage aan de Stedelijke voor Schone Kunsten in Lier. Haar leraar, Rik van den Brande (zelf illustrator), stimuleerde haar om in de richting van illustreren verder te gaan.

Werk

Godon begon in 1981 met werken voor schoolboeken en -tijdschriften zoals Dopido. Naar eigen zeggen heeft ze daar het vak geleerd. Ze bleef dit werk ongeveer 20 jaar lang doen. Na een tijdje wilde ze echter meer en kreeg ze geleidelijk aan steeds meer opdrachten voor kinderboeken. Het bekendst is ze ondertussen met haar Nellie & Cezar-boekjes, waar ook tekenfilms van gemaakt zijn.

In 2000 verscheen Wachten op matroos, waarvan Godon het verhaal bedacht had en illustreerde en waar André Sollie de tekst bij schreef. Dit boek beteken…Lees verder op Wikipedia