Het grote baggerboek : roman

Het grote baggerboek : roman

Genre:
Een werknemer van een baggermaatschappij komt in moeilijkheden bij walverlof in het Midden-Oosten en wordt verdacht van ontvoering en seksueel misbruik van een minderjarige. Een Nederlandse psychiater onderzoekt hem.
Titel
Het grote baggerboek : roman
Auteur
Ilja Leonard Pfeijffer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2018
204 p.
ISBN
9789029523592 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een werknemer van een baggermaatschappij komt in moeilijkheden bij walverlof in het Midden-Oosten en wordt verdacht van ontvoering en seksueel misbruik van een minderjarige. Een Nederlandse psychiater onderzoekt hem. Als onderdeel van de persoonlijkheidsanalyse moet de verdachte zijn verhaal opschrijven. Hij hanteert hierbij een vuilspuitende vorm van straattaal met een Rotterdams accent. Zijn verhaal wordt afgewisseld met observaties en gedachten van de psychiater. De twee mannen zijn allebei breedlopige praters en tamelijk zelfingenomen professionals, verblind door beroepseer. Ze hebben dus meer gemeen met elkaar dan op het eerste gezicht lijkt. De psychiater verliest gaandeweg zijn afstandelijkheid, met fatale gevolgen. De twee verhalen werken langzaam naar de ontknoping toe: wat is er precies gebeurd in het Midden-Oosten en hoe loopt de kennismaking tussen psychiater en verdachte af? De roman kent enkele onaangename passages, zoals een groepsverkrachting en ambtelijk machtsmisbrui…Lees verder

Over Ilja Leonard Pfeijffer

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Ilja Leonard Pfeijffer (Rijswijk (ZH), 17 januari 1968) is een Nederlands dichter, classicus en schrijver. Op 13 mei 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba en hij werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2019 met zijn roman Grand Hotel Europa. Pfeijffer woont in Genua.

Levensloop

Pfeijffer, zoon van een leraar Nederlands en een remedial teacher, doorliep het gymnasium aan het Sint Maartenscollege in Voorburg. Daarna volgde hij een studie klassieke talen (Grieks en Latijn) aan de Rijksuniversiteit in Leiden en promoveerde in 1996. Hij was van 1992 tot 2004 werkzaam als classicus, c.q. graecus aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus.

In 1998 won hij de C. Buddingh'-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. Voor de Boekenweek 2000 stelde hij de bundel De Antieken: Een korte literatuurgeschiedenis sa…Lees verder op Wikipedia