Boek
Nederlands

Vuur : een vergeten vraagstuk

Ignaas Devisch (auteur)
+1
Vuur : een vergeten vraagstuk
×
Vuur : een vergeten vraagstuk Vuur : een vergeten vraagstuk

Vuur : een vergeten vraagstuk

Cultuurhistorisch betoog over het oplossen van onze energieproblemen door een transitie naar zonne-energie.
Titel
Vuur : een vergeten vraagstuk
Auteur
Ignaas Devisch
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
262 p.
ISBN
9789403114514 (paperback)

Besprekingen

In 'Vuur' levert Devisch een vurig pleidooi voor het verruilen van fossiele energie voor alleen maar zonne-energie. Daarvoor biedt de zon ons ruimschoots voldoende energie. In vijf hoofdstukken schrijft hij een filosofisch vervolg op het gelijknamige boek van de socioloog Goudsblom, dat hij ook noemt. Uitgangspunt is hierbij het grotverhaal van Plato. De religieuze beleving van het vuur in het monotheïsme behandelt hij met gebruikmaking van vroeg-Bijbelse verhalen. In de Verlichting komt er een einde aan die mythisch-religieuze beleving, de mens kan het vuur technisch beheersen. Dan volgt de negatieve zijde van de zaak, de uitputting van de fossiele energie en de milieuproblematische aspecten van het overmatige gebruik ervan. Er is een beweging die streeft naar een calvinistische soberheid in het energieverbruik, maar Devisch betoogt dat we volop kunnen genieten van de zonne-energie, mits de ingenieurs maar methoden vinden om die energie op te vangen, op te slaan en te geleiden. Een u…Lees verder

Over Ignaas Devisch

Ignaas Devisch (Brugge, 15 augustus 1970) is een Belgisch professor in de filosofie, medische filosofie en ethiek. Hij werkt als filosoof aan de Universiteit Gent. Hij was 5 jaar gastonderzoeker aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Zijn onderzoek gaat vooral uit naar filosofische vraagstukken in de gezondheidszorg.

Devisch is ondervoorzitter van De Maakbare Mens, een Belgische vrijzinnige non-profitorganisatie die werkt rond bio-ethiek.

Hij publiceert zowel voor een gespecialiseerd als een breed publiek. Eind 2013 verscheen Ziek van Gezondheid. Voor elk probleem een pil?. In maart 2016 verscheen Rusteloosheid: pleidooi voor een mateloos leven. In 2019 verscheen Doordenken over Dooddoeners.

Eind 2020 bracht hij het boek Zijn er nog vragen? uit, gericht op kinderen en jongeren.

In september 2021 volgde hij Leo Neels op als algemeen directeur van de denktank Itinera.

Externe link<…Lees verder op Wikipedia