Boek
Nederlands

Het empathisch teveel : op naar een werkbare onverschilligheid

Ignaas Devisch (auteur)
+1
Het empathisch teveel : op naar een werkbare onverschilligheid
×
Het empathisch teveel : op naar een werkbare onverschilligheid Het empathisch teveel : op naar een werkbare onverschilligheid

Het empathisch teveel : op naar een werkbare onverschilligheid

Kritische analyse van het fenomeen empathie met als uitgangspunt dat voortdurende empathie en liefdadigheid geen basis vormen voor bestuur en samenleving en zorgen voor een psychische overbelasting.
Titel
Het empathisch teveel : op naar een werkbare onverschilligheid
Auteur
Ignaas Devisch
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2017
174 p.
ISBN
9789023449812 (paperback)

Besprekingen

De auteur is als hoogleraar ethiek en filosofie verbonden in Gent. Hij stelt de verheerlijking van het fenomeen empathie ter discussie. Uitgangspunt is onder meer dat politieke pleidooien gepaard gaan met afbraak van elementen van de verzorgingsstaat. Empathie en liefdadigheid kennen immers grenzen: het is onmogelijk om aanhoudend empathie te tonen. Devisch pleit voor 'werkbare onverschilligheid', die ons beschermt tegen empathische overbelasting. Hij vraagt zich af of empathie een voldoende basis voor bestuur en samenleving kan zijn. Hoe groter onze fysieke en emotionele afstand tot ellende is, hoe groter de onmogelijkheid iets voor anderen te willen doen. Door een werkbare onverschilligheid markeren wij grenzen aan empathie en naastenliefde en behouden wij onze morele en ethische waardigheid. Dit gedegen, goed toegankelijke en actuele boek geeft een verfrissende kijk op een maatschappelijk, politiek en ethisch-levensbeschouwelijk fenomeen.

Over Ignaas Devisch

Ignaas Devisch (Brugge, 15 augustus 1970) is een Belgisch professor in de filosofie, medische filosofie en ethiek. Hij werkt als filosoof aan de Universiteit Gent. Hij was 5 jaar gastonderzoeker aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Zijn onderzoek gaat vooral uit naar filosofische vraagstukken in de gezondheidszorg.

Devisch is ondervoorzitter van De Maakbare Mens, een Belgische vrijzinnige non-profitorganisatie die werkt rond bio-ethiek.

Hij publiceert zowel voor een gespecialiseerd als een breed publiek. Eind 2013 verscheen Ziek van Gezondheid. Voor elk probleem een pil?. In maart 2016 verscheen Rusteloosheid: pleidooi voor een mateloos leven. In 2019 verscheen Doordenken over Dooddoeners.

Eind 2020 bracht hij het boek Zijn er nog vragen? uit, gericht op kinderen en jongeren.

In september 2021 volgde hij Leo Neels op als algemeen directeur van de denktank Itinera.

Externe link<…Lees verder op Wikipedia