Dwarsligger
Nederlands

Amsterdam & De brief in Berlijn

Ian McEwan (auteur)

Amsterdam & De brief in Berlijn

In de reeks:
Bundeling als 'Dwarsligger' van twee romans van de Engelse schrijver (1949- ).
Bevat
Titel
Amsterdam & De brief in Berlijn
Auteur
Ian McEwan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Dwarsligger, 2010
792 p. ; 12 cm
ISBN
9789049800604 (paperback)

Besprekingen

Bundeling van twee oudere romans van de bekende Britse auteur (1948). 'Amsterdam' is een korte roman waarvoor McEwan in 1998 de belangrijke Booker Prize ontving. Twee al jarenlang bevriende mannen sluiten, na de mensonwaardige dood van een gezamenlijke vriendin, een ‘euthanasiepact’ dat er in moet voorzien dat zij elkaar zullen ‘helpen’ als een van hen niet meer in staat is over zijn eigen lot te beschikken. Maar dan komen beiden in hun werk voor een morele keuze te staan en vindt ieder dat de ander het recht op leven heeft verspeeld. De ontknoping speelt zich af in Amsterdam en stelt de Nederlandse euthanasiepraktijk wel heel vreemd voor. 'De brief in Berlijn' speelt in 1955 in de verdeelde Duitse stad, waar een onervaren Britse technicus zijn onschuld verliest door zijn werk aan een spionageproject en zijn liefde voor een Duitse vrouw die geterroriseerd wordt door haar gewelddadige ex-man. Twee prima romans waarin McEwan, zoals vaak in zijn werk, zijn hoofdpersonen in extreme situat…Lees verder

Over Ian McEwan

Ian McEwan (Aldershot, 21 juni 1948) is een Britse schrijver. Hij is een meester in het scheppen van extreme situaties waarin de hoofdpersonen van zijn boeken terechtkomen. Door een speling van het lot zal hun leven nooit meer hetzelfde zijn. Dankzij het grote succes van zijn boeken, zoals Atonement (2001), waarvan miljoenen zijn verkocht, geldt McEwan als de belangrijkste levende Britse romancier.

Biografie

McEwan, zoon van legerofficier David McEwan, en Rose Lilian Violet (Moore), bracht een groot deel van zijn jeugd door op legerbases in Singapore, Duitsland en Libië. Eenmaal teruggekeerd in Engeland genoot McEwan zijn opleiding aan het prestigieuze Eton College en studeerde Engels aan de Universiteit van Sussex. Daarna werd hij de eerste masterstudent in de studierichting Creatief Schrijven, die aan de Universiteit van East Anglia was opgezet door beroemde schrijvers als Malcolm Bradbury en Angus Wilson.

Lees verder op Wikipedia