Boek
Nederlands

De wraak van Poetin : Rusland contra Europa

Hubert Smeets (auteur)
+1
De wraak van Poetin : Rusland contra Europa
×
De wraak van Poetin : Rusland contra Europa De wraak van Poetin : Rusland contra Europa

De wraak van Poetin : Rusland contra Europa

Journalistieke analyse van de Russische recente geschiedenis en politiek sedert het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991.
Extra onderwerp
Rusland, politiek, 2000-
Titel
De wraak van Poetin : Rusland contra Europa
Auteur
Hubert Smeets
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2016
359 p.
ISBN
9789035143678 (paperback)

Besprekingen

Hubert Smeets (1956) was als correspondent voor NRC Handelsblad getuige van de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991. Sindsdien volgt hij de ontwikkelingen in Rusland en landen van de voormalige Sovjet-Unie op de voet. De wilde jaren van roofkapitalisme onder Jeltsin in de jaren negentig, de opkomst en ondergang van de oligarchen en de opkomst van Vladimir Poetin. Het geleidelijk indammen van de vrije pers en democratie. Rusland blijft onder het staatkapitalisme een neofeodale samenleving. Smeets betoogt overtuigend dat de politiek van Poetin vooral is gericht op herstellen van de macht van Rusland en een terugkeer naar de status die het land had tijdens het Congres van Wenen (1815). Hij staat stil bij de situatie in de Oekraïne en de sluimerende oorlog. Smeets waagt zich niet aan voorspellingen. Er lijkt geen alternatief voor Poetin voorhanden. De dalende olieprijs ondermijnt Poetins positie. Valt de Oekraïne uiteen of stabiliseert de situatie? Een belangrijk boek voor wie de Russ…Lees verder

Over Hubert Smeets

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Olga

Hubert Smeets (Amsterdam, 22 april 1956) is een Nederlands journalist en historicus. Hij is een van de oprichters van het kennis- en analyseplatform Raam op Rusland en schreef onder meer een (politieke) biografie van de Nederlandse politicus Hans van Mierlo. Smeets is medewerker van NRC Handelsblad, waar hij in 1980 als vrijwilliger begon. Van 2003 tot 2007 was hij hoofdredacteur van het opinieweekblad De Groene Amsterdammer.

Smeets doorliep het Barlaeus Gymnasium in zijn geboorteplaats Amsterdam, waarna hij nieuwe & theoretische geschiedenis studeerde aan de UvA bij professor Maarten Brands. In zijn studietijd was hij politiek actief bij de PSP, waar hij deel uitmaakte van het partijbestuur.

Vanaf 1980 werkte Smeets bij NRC Handelsblad, achtereenvolgens als onder meer stadsverslaggever in Amsterdam, politiek redacteur en columnist, correspondent in de Sovjet-Unie en Rusland (1990-1993), adjunct-hoofdredacteur, oprichter en chef van de bijlage Boeken, comme…Lees verder op Wikipedia