Boek
Nederlands

Aap Beer Cheeta

+1
Aap Beer Cheeta
×
Aap Beer Cheeta Aap Beer Cheeta
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Kennismaking met de 26 letters van het alfabet en 26 verschillende dieren. Met sfeervolle linoleumsnedes in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Dieren, Letters
Titel
Aap Beer Cheeta
Auteur
Henriette Boerendans
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2009
[60] p. : ill.
ISBN
9789046805398 (hardback)

Besprekingen

Indrukwekkend bij dit dierenalfabet zijn de houtsneden. Primitief maar krachtig laten ze het wezen van de dieren voor zich spreken. De felgekleurde achtergronden, die meestal in vlakken zijn verdeeld, maar geen of weinig andere voorwerpen bevatten, laten de dieren ten volle tot hun recht komen en geven ze tegelijk iets mysterieus.
De korte teksten zijn opgesplitst in regels en zien er daardoor als gedichten uit. Ze zijn echter niet verrassend of bijzonder genoeg om als poëzie te kunnen tellen (de woordspeling bij de zebra is uitzonderlijk: "hij heeft wel een streepje voor hoor"). Doorgaans is de verwoording eenvoudig en helder, maar soms klinkt die houterig: ("en heeft hij altijd een handje vrij / voor het gooien van een kokosnoot / of het stelen van een banaan") of bevat hij nodeloze herhalingen of verkleinwoorden.
Elk stukje vertelt iets typisch over het getekende dier, meestal over het uiterlijk, voeding of woonplaats. Zo leert het kind dat de cheeta heel snel is, de lama ee…Lees verder
Dierenalfabetboek waarbij 26 dieren gekoppeld aan een beginletter de revue passeren. Veelal zijn het voor jonge kinderen bekende dieren, zoals aap, eekhoorn, giraf, vlinder en zebra. Bij de moeilijke letters c, q en x is respectievelijk gekozen voor de cheeta, quetzal (een vogel) en de xiphias gladius (zwaardvis). De tekst staat steeds in, naast of onder de desbetreffende letter die prominent is weergegeven. Soms heeft de tekst, variërend van een regel (olifant) tot een pagina (vlinder) een ritmisch, haast poëtisch karakter (hert). Op de aanpalende bladzijde is een houtsnede opgenomen in rechthoekig formaat, waarbij het genoemde dier op de voorgrond is geplaatst. Minder bekende illustratievorm voor deze leeftijdscategorie, maar de prenten zijn sfeervol, krachtig en stoer. Naast het leren van het alfabet is deze uitgave ook licht informatief. Op de laatste bladzijde staat een totaaloverzicht van alle in het boek voorkomende dieren met de desbetreffende naam eronder. Een mooie en kunstz…Lees verder

Aap Beer Cheeta

'Aap Beer Cheeta' is niet het zoveelste ABC-boek. Aan elke letter van ons alfabet wordt een dier gekoppeld. Ook al is dit al vele keren eerder gedaan, dit boek is echt wel een aanrader. Al konden de aap, de olifant en de beer in het rijtje niet ontbreken, vele dieren zijn niet zo’n voor de hand liggende voorbeelden. Er is ook de tapir, de quetzal en de miereneter. De dieren worden op een originele manier voorgesteld en besproken. In prachtige houtsnedes plaatst de kunstenares de dieren in een typische pose maar in een vaak originele kadrering. De tekst bij de letters is vaak informatief maar soms ook eenvoudigweg poëtisch. Kortom, voor jong en oud is dit een mooi en interessant ABC-boek.