Boek
Nederlands

Zij

Helle Helle (auteur), Kor de Vries (vertaler)
+1
Zij
×
Zij Zij
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Titel
Zij
Auteur
Helle Helle
Vertaler
Kor de Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
De
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2019
174 p.
ISBN
9789021416717 (paperback)

Besprekingen

‘Zij’ is de 16-jarige hoofdpersoon die samen met haar moeder in veel verschillende huizen heeft gewoond. De reden van hun verhuisgewoonte leert de lezer niet kennen. Het verhaal, één jaar in het leven van het meisje en haar moeder, wordt afstandelijk en onderkoeld beschreven, met veel passieve constructies en voortdurend gebruik van de tegenwoordige tijd, ook als het over een gebeurtenis in het verleden gaat. Dit geeft een vervreemdend effect: het is niet altijd duidelijk wat nu gebeurt en wat al eerder gebeurde, waardoor soms ook de ernst van het beschrevene naar de achtergrond verdwijnt. Veel van wat er in deze compacte roman gebeurt, zit verborgen in datgene wat niet genoemd wordt. Dat maakt het een bijzonder boeiend leeswerk. Helle Helle (1965) is een van de belangrijkste hedendaagse Deense auteurs, die eerder o.m. ‘Als je wilt’* schreef. De roman is zeer goed ontvangen in de Scandinavische pers en genomineerd voor de DR literatuurprijs 2019.

Dochter kan niet zonder moeder

'Zij' van Helle Helle harmonieert met haar eerdere romans, het oeuvre van de Deense draait om eenzaamheid en stilte

De Deense Helle Helle heeft met 'Zij' andermaal een merkwaardige roman geschreven. Op het eerste gezicht gebeurt er in dit boek niets, en toch is deze roman vreselijk dramatisch. De tragedie wordt alleen niet breed uitgesmeerd, het is aan de lezer om tussen de zinnen door te lezen. Helle Helle wordt niet voor niets de meest minimalistische schrijfster van Denemarken genoemd. Ze zoekt geen grote verhalen, maar streeft ernaar om in eenvoudige, uitgebeende, pure zinnen de kleine en grote dingen van het leven te tonen.

'Zij' speelt zich af in de jaren tachtig in een klein stadje in Denemarken. De 16-jarige naamloze hoofdpersoon woont samen met haar eveneens naamloze moeder in een uitgewoond appartement boven een kapsalon. Het tweetal is al vaak verhuisd. Eerst lezen we: "Ze wonen boven de Knipsalon." Later vinden we zinnen als "Ze wonen ook in een tweekamerappartement bij het park. Hier ontdekt ze het genot van boomtoppen die zich buiten geluidloos voor ramen bewegen." Of: "Heel…Lees verder

Over Helle Helle

Helle Helle, geboren als Helle Olsen (Nakskov, 14 december 1965), is een Deense schrijfster. Ze wordt als een van de grootste nieuwe literaire auteurs van Denemarken beschouwd. Helle heeft verschillende beurzen gewonnen. Ze wordt geroemd om haar gedetailleerde manier van schrijven en het beschrijven van alledaagse situaties.

Voordat ze in 1993 debuteerde met de roman Eksempel på Liv ("Voorbeeld van Leven") schreef ze al gedichten en novelles voor kranten en tijdschriften. Haar eerste publicatie was de novelle Et blommetræ ("Een pruimenboom") die in 1987 onder het pseudoniem Helle Krogh Hansen in de krant Information verscheen. Sinds 1993 heeft ze verschillende romans en bundels met verhalen uitgebracht. Op 24 januari 2012 ontving ze De Gyldne Laurbær voor haar laatste werk: Dette burde skrives i nutid.

Bibliografie