Boek
Nederlands

Licht in de duisternis : zwarte gaten, het universum en wij

Heino Falcke (auteur), Jörg Römer (auteur)
+1
Licht in de duisternis : zwarte gaten, het universum en wij
×
Licht in de duisternis : zwarte gaten, het universum en wij Licht in de duisternis : zwarte gaten, het universum en wij

Licht in de duisternis : zwarte gaten, het universum en wij

Persoonlijk verhaal van de beroemde Duitse astrofysicus Heino Falcke (1966) over het verkennen van ons heelal en het maken van een lang gedroomde afbeelding van zwarte gaten.
Titel
Licht in de duisternis : zwarte gaten, het universum en wij
Auteur
Heino Falcke 1966- Jörg Römer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Licht im Dunkeln : schwarze Löcher, das Universum und wir
Editie
Derde [herziene] druk
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2021
334 p., [8] p. platen
ISBN
9789044645231 (paperback)

Besprekingen

Hoe kunnen we zwarte gaten zien als zelfs licht niet aan ze kan ontkomen? Het mysterie van zwarte gaten, de duistere kerkhoven van het heelal, wordt langzaam ontsluierd. Nadat eind 2015 voor het eerst van een zwart gat ‘gehoord’ te hebben door zwaartekrachtgolven, afkomstig uit twee samengesmolten zwarte gaten tot een monsterlijk zwarte gat, te detecteren, was het nu weer raak. Op 10 april 2019 kon opnieuw een baanbrekende mijlpaal bejubeld worden: de allereerste afbeelding van een zwart gat! Kolossale inspanningen van de wetenschapers wereldwijd om deze duistere monsters te kunnen bekijken, wordt bekroond met de eerste foto van de schaduw van het zwarte gat, dat in het hart van sterrenstelsel M87 zich bevindt. Dit boek biedt een inspirerende reis door ons universum aan, vanaf de aarde tot aan de waarnemingshorizon van zwarte gaten in onze Melkweg en andere sterrenstelsels, waarin de kromme ruimtetijd een grote rol speelt. Ook bespreekt het onze verkenningsgrenzen en de goddelijke alm…Lees verder

Over Heino Falcke

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door NWO

Heino Falcke (Keulen, 1966) is een Duitse hoogleraar radioastronomie en astrodeeltjesfysica, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is bekend van zijn onderzoek op het gebied van zwarte gaten. Daarnaast houdt hij zich in zijn onderzoek bezig met de zogenaamde grenzen van het heelal. Hij voert onderzoek uit op het gebied van astrofysica en astrodeeltjesfysica.

Leven en loopbaan

Falcke voltooide zijn studie aan zowel de Universiteit van Keulen als aan de Universiteit van Bonn waarna hij promoveerde aan die laatste. Vervolgens werkte hij van 1994 tot 1995 bij het Max-Planck-Institut für Radioastronomie als onderzoeker en van 1995 tot 1997 werkte hij als onderzoeksassistent aan de Universiteit van Maryland. In 1997 werkte hij tevens als onderzoeker bij de VLBI groep. Daarna werkte hij tot aan 1999 als docent aan de Universiteit van Bonn, in 1999 was hij tevens gasthoogleraar aan de Universiteit van Arizona.

Lees verder op Wikipedia