Boek
Nederlands

De nieuwe kleren van de keizer

Hans Christian Andersen (auteur), Eve Tharlet (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Een keizer, die van mooie kleren houdt, laat zich door twee oplichters bij de neus nemen. Prentenboek met gekleurde illustraties in zachte tinten. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De nieuwe kleren van de keizer / een sprookje van Hans Christian Andersen ; met ill. van Eve Tharlet
Auteur
Hans Christian Andersen
Illustrator
Eve Tharlet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Des Kaisers neue Kleider
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: De Vier Windstreken, 2000 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
90-5579-478-3

Besprekingen

Een blik in de internationale verteltypecataloog van Antti Aarne en Stith Thompson leert dat het hier niet om een origineel kunstsprookje, maar om een literaire bewerking van een volksverhaal gaat, dat in heel Europa in talloze varianten opgetekend is. In alle oudere versies gaat het om het belangrijke thema van de wettige afkomst van de keizer. Hans Christian Andersen maakt de keizer op een veel subtielere manier belachelijk: de kleren zijn onzichtbaar voor wie voor zijn ambt niet deugt of ongelofelijk dom is. De sociaal-kritische toon is duidelijk hoorbaar. De figuren blijven naamloos en het verhaal kan zich dus aan elk koninklijk of keizerlijk hof afspelen. Het sprookje spot niet alleen met de ijdele keizer, maar met alle huichelaars.


Door de jaren heen heeft nauwelijks een illustrator het gedurfd om de kernscène van het verhaal - de keizer die in een feestelijke optocht poedelnaakt door de straten loopt - ook zo onomwonden uit te beelden. Niemand wou zich aan deze maje…Lees verder
Het bekende sprookje van Andersen over de nieuwe kleren van de keizer is in een nieuw jasje gestoken. De tekst in dit prentenboek is aanmerkelijk ingekort, zakelijker en treft, in tegenstelling tot de illustraties, minder goed de sprookjessfeer. De volledige Andersen-tekst zou beter zijn geweest. De illustraties beslaan meestal twee, soms een pagina. De tekst staat meestal, op twee uitzonderingen na, op de linkerpagina en is niet hinderlijk voor de illustraties. De illustrator heeft voornamelijk gebruik gemaakt van pasteltinten. Hij heeft de humoristische ondertoon van het verhaal goed weergegeven, mede door de uitdrukkingsvolle gezichten van de figuren. Het sprookje lijkt, gezien de kleding, gesitueerd in de pruikentijd. Het prentenboek is goed verzorgd uitgegeven. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen (Odense, 2 april 1805 – Kopenhagen, 4 augustus 1875) was een Deens schrijver en dichter, het bekendst om zijn sprookjes. In eigen land wordt hij gewoonlijk bij zijn voorletters H.C. Andersen genoemd (Deense uitspraak: Ho Cee Annersen).

Biografie

Hans Christian Andersen werd geboren en groeide op in Odense, in grootte de derde stad van Denemarken. Zijn vader was schoenmaker en overleed toen Hans Christian 11 jaar oud was. In zijn vroege jeugd speelde hij graag met zijn poppenkast. Hij wilde graag acteur worden, maar werd niet aangenomen bij de koninklijke theaterschool (1819). Zijn opleiding kreeg hij aan een school voor armen, totdat hij op 17-jarige leeftijd via vrienden een beurs kreeg voor een goede school. Op deze laatste school werd hij veel gepest door leraren en leerlingen. Andersen stond bekend als een verlegen en stil persoon, niet goed in de omgang met anderen. Daarom wordt gezegd dat …Lees verder op Wikipedia

Suggesties