Boek
Nederlands

De kleine zeemeermin

Hans Christian Andersen (auteur), Lisbeth Zwerger (illustrator)
De kleine zeemeermin ruilt haar staart in voor twee echte mensenbenen, omdat ze verliefd is op een prins. Prentvertelling met paginagrote aquarellen in zachte tinten. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar; zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Liefde
Extra onderwerp
SPR, Meerminnen, Sprookjes ; Andersen
Titel
De kleine zeemeermin / Hans Christian Andersen ; met ill. van Lisbeth Zwerger
Auteur
Hans Christian Andersen
Illustrator
Lisbeth Zwerger
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die kleine Meerjungfrau
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: De Vier Windstreken, 2005
[42] p. : ill.
Aantekening
Jubileumuitg. 200 jaar Hans Christian Andersen, 50 jaar Lisbeth Zwerger
ISBN
90-5579-814-2

Besprekingen

Dit geïllustreerde verhaal verscheen in 2005* als jubileumuitgave ter gelegenheid van de 200ste geboortedag van de Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en de 50ste verjaardag van de Oostenrijkse illustratrice Lisbeth Zwerger. Het bekende verhaal (uit 1837) van de kleine zeemeermin die verliefd wordt op een prins en haar staart inruilt voor twee benen, wordt naverteld met behoud van het wat plechtstatige karakter dat Andersens sprookjes kenmerkt. De paginagrote illustraties en de kleinere bladversieringen zijn uitgevoerd in aquarel, in zachte, overwegend blauwe en groene tinten. Ze tonen weinig detaillering en hebben een surrealistische uitstraling, die het verhaal een betoverend karakter geven. Vanwege de hoeveelheid tekst en de moeilijkheidsgraad daarvan zal het het best tot zijn recht komen bij voorlezen (vanaf ca. 6 jaar). Zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

De kleine zeemeermin

‘De kleine zeemeermin’ is een klassiek sprookje over onbeantwoorde liefde dat al generaties lang blijft bekoren. De kleine zeemeermin is gelukkig met haar ouders en zusjes in hun kasteel onder water, tot de dag dat ze vijftien wordt en eindelijk naar de oppervlakte mag om te kijken hoe de mensen leven. Ze redt een prins, die schipbreuk geleden heeft en wordt op slag verliefd op hem. Ze treurt en gaat ten einde raad hulp vragen aan de zeeheks. Ze kan twee benen krijgen, maar bij elke stap zal het lijken alsof ze op scherpe messen loopt, en de heks snijdt haar tong af, waardoor ze voorgoed haar bekoorlijke stem verliest. Slechts de onvoorwaardelijke liefde van de prins en een huwelijk zullen haar een onsterfelijke ziel geven. Als de prins een ander huwt, zal de zeemeermin schuim op de golven worden. De kleine zeemeermin gaat naar het kasteel van de prins, die al gauw erg ingenomen is met het mooie, zwijgzame meisje. Maar de prins herkent haar niet als degene die hem ooit redde van de ve…Lees verder

Over Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen (Odense, 2 april 1805 – Kopenhagen, 4 augustus 1875) was een Deens schrijver en dichter, het bekendst om zijn sprookjes. In eigen land wordt hij gewoonlijk bij zijn voorletters H.C. Andersen genoemd (Deense uitspraak: Ho Cee Annersen).

Biografie

Hans Christian Andersen werd geboren en groeide op in Odense, in grootte de derde stad van Denemarken. Zijn vader was schoenmaker en overleed toen Hans Christian 11 jaar oud was. In zijn vroege jeugd speelde hij graag met zijn poppenkast. Hij wilde graag acteur worden, maar werd niet aangenomen bij de koninklijke theaterschool (1819). Zijn opleiding kreeg hij aan een school voor armen, totdat hij op 17-jarige leeftijd via vrienden een beurs kreeg voor een goede school. Op deze laatste school werd hij veel gepest door leraren en leerlingen. Andersen stond bekend als een verlegen en stil persoon, niet goed in de omgang met anderen. Daarom wordt gezegd dat …Lees verder op Wikipedia

Suggesties