Boek
Nederlands

Moeders Zondag : een romance

Graham Swift (auteur), Irving Pardoen (vertaler)
Titel
Moeders Zondag : een romance
Auteur
Graham Swift
Vertaler
Irving Pardoen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Mothering sunday, a romance
Uitgever
Amsterdam: Hollands diep, 2016
158 p.
ISBN
9789048832460 (hardback)

Besprekingen

Een weesmeisje dat nu eens niet zielig is

Novelle. De Britse schrijver Graham Swift voert met wees- en dienstmeisje Jane een opmerkelijk hoofdpersonage op en laat de lezer in haar glorieuze toekomst kijken.

De personages uit de romans van Graham Swift (67) zijn altijd delvers geweest: speurders naar cruciale gebeurtenissen uit het verleden. Pas door dat verleden te kennen, kunnen ze hun heden begrijpen. Van vroege boeken als zijn debuut The Sweet Shop Owner (1980) en Waterland (1983), waarmee Swift zijn naam vestigde, tot het met de Booker Prize bekroonde Last Orders (1997) en het beklemmende Tomorrow (2007) was het motto altijd: 'volg het spoor terug'.

Vaak speelden die romans in een kort tijdsbestek, maar hadden hun bespiegelingen betrekking op een periode van vele decennia, zelfs een heel leven.

In zijn novelle Moeders zondag (Mothering Sunday) geeft Swift deze traditie een nieuwe dimensie. Opnieuw spelen de beschreven gebeurtenissen zich af gedurende een korte tijdspanne, een aantal uren op zondag 30 maart 1924: 'Moeders zondag', een Engelse christelijke feestdag en een soort voorloper van Moederdag.

In de openingss…Lees verder

Geheime kern

Moeders zondag van Graham Swift is een zorgvuldig uitgewerkte novelle over de dag waarop een dienstmeid schrijver werd.

In zijn non-fictieboek Een olifant maken. Over leven en schrijven bekende Swift dat hij het geweldig zou vinden als iemand hem de boeken voorlegde die hij las toen hij een jaar of acht was. Die bevatten volgens hem namelijk 'de kiem van alles'. In Moeders zondag leest Jane Fairchild, dienstmeid bij de familie Niven, 'de jongensboeken' in de bibliotheek van haar werkgever. Avonturenverhalen zijn dat, dezelfde verhalen waarvan de kleine Swift hield. De zonen van de Nivens zijn gesneuveld in de Eerste Wereldoorlog. Niemand raakt de boeken nog aan, maar bij Jane Fairchild lijkt het na al dat lezen, alsof er iemand de vensters heeft opengezet in haar hoofd.

'Moeders zondag' is een in onbruik geraakte feestdag, het is de dag waarop de dienstmeisjes hun moeder mogen bezoeken. Enkel in het ouderwetse graafschap Berkshire hechten ze er nog aan en toch zijn ook daar de tijden aan het veranderen. De grote landhuizen hebben geen leger aan p…Lees verder

30 maart 1924: 'Moeders zondag', de jaarlijkse dag waarop het Engelse huispersoneel vrij kreeg om moeder te bezoeken. Een prachtige lentedag, maar het intelligente 22-jarige dienstmeisje Jane Fairchild (zij zal zich later tot een bekend schrijfster ontwikkelen) is niet naar haar moeder: ze is vondeling. Ze ligt naakt na te genieten op het bed van Paul Sheringham, de enige zoon van een naburige welgestelde familie die niet in de Eerste Wereldoorlog sneuvelde en met wie zij al jarenlang een geheime liefdesrelatie onderhoudt. Paul loopt ongekleed door de zonovergoten kamer, 'zorgeloos als een of ander naakt dier'. Hij moet naar een lunchafspraak met zijn 'verstandsverloofde', maar hij haast zich vooralsnog niet. Beiden realiseren zich de consequenties van de verloving voor hun relatie. De uiterst gedetailleerd en zeer sensueel beschreven idylle verhevigt de hartverscheurende wending die deze 'bijna junidag in maart' uiteindelijk krijgt. Maar dit verhaal blijft niet zozeer in herinnering …Lees verder

Over Graham Swift

Graham Colin Swift (Londen, 4 mei 1949) is een Brits schrijver. Hij studeerde in Cambridge en York en was een vriend van dichter-schrijver Ted Hughes.

Werk

Swift geldt heden ten dage als een van de belangrijkste Britse schrijvers. Zijn werk is in meer dan twintig landen vertaald en meerdere malen bekroond. Hij verkreeg grote bekendheid met zijn romans Waterland (1983) en Laatste ronde (1996), beide ook verfilmd.

Een centraal thema in Swifts werk is de functie van de herinnering, in het persoonlijk leven van ieder afzonderlijk mens, maar ook als collectieve herinnering en haar relatie tot de geschiedenis. Swifts personages bevinden zich doorgaans in de herfst van hun leven en proberen door diep te graven, terug te blikken en te bespiegelen. Ze duiden de gebeurtenissen, om vervolgens de balans op te maken. Kleine, schijnbaar banale gebeurtenissen blijken dikwijls ingrijpende gevolgen te hebben. Swift hanteert in veel…Lees verder op Wikipedia