Boek
Nederlands

Hier zijn we : roman

Graham Swift (auteur), Irving Pardoen (vertaler)
Andere talen:

Besprekingen

Hier zijn we

Eerste zin. Jack bleef in de coulissen staan.

Geen goochelaar zonder knappe assistente. Dus werft illusionist Ronnie de oogverblindende Evie aan, een deerne die hij naar hartelust in stukken kan zagen en die hem met een stralende glimlach konijnen aanreikt. In een theater in Brighton maken ze aan het eind van de jaren vijftig furore als duo, maar in de coulissen ligt presentator Jack op de loer. Ooit waren Ronnie en Jack legerkameraden, nu strijden ze om hetzelfde meisje.

Veel meer heeft deze novelle van Booker Prize-winnaar Graham Swift niet om het lijf. Dat hoeft niet – grote talenten kunnen elk verhaal laten schitteren – maar nu oogt de bühne wel heel leeg. Geen lovertjes, geen literair getover, geen duizelingwekkende trapezezinnen. De knappe passage over Oxford tijdens de Blitz doet nog even hopen op een mooie apotheose, maar je leest vooral gemiste kansen. Evie die na de dood van haar man terugblikt op diens carrière, Ronnie die via het goochelen ontsnapt aan een arbeidersbestaan, de horror …Lees verder

De dertiende roman van een van Engelands bekendste schrijvers draait om een trio variétéartiesten. Evie was ooit de assistente en verloofde van Ronnie, een succesvolle illusionist. Jack was de spreekstalmeester. Ronnies leven werd vooral bepaald door het feit dat hij als kind geëvacueerd werd in de oorlog. Hij kwam bij een echtpaar terecht en leerde zo het goochelvak. Evie kijkt als oude vrouw terug op haar leven, dat zich voor een groot deel afspeelde in Brighton. Het jaar 1959 is cruciaal voor het drietal. Een ingrijpende gebeurtenis in het najaar zet hun wereld op zijn kop en verandert de loop van hun levens. Swift (1949) is een meesterlijke, originele verteller die een bijzondere sfeer weet te schetsen met melancholie en humor. Voor 'De laatste ronde' kreeg hij in 1996 de Bookerprize. Zijn werk, onder andere de roman 'Waterland', werd een aantal keren verfilmd.

Worden wie je altijd zult zijn

Graham Swifts nieuwe roman gaat over een goochelaar op de Palace Pier in Brighton.

Hoe heeft hij het voor elkaar gekregen? Dit vraag ik me iedere keer af na lezing van een boek van Graham Swift. Want je leest het, je zit er bovenop, en toch zie je niet precies hoe hij het doet. Ademloos was ik na lezing van het spannende en breed opgezette 'Waterland' (1983), Swifts doorbraak als romancier, waarin hij schrijft over de moeraslanden van East-Anglia, en ook zijn vorige roman 'Moeders zondag' is goed. Swifts nieuwe roman 'Hier zijn we' gaat over een illusionist, heel passend voor een schrijver wiens geheim je niet zomaar ontrafelt.

Net als in 'Waterland' en 'Moeders zondag' laat Swift in 'Hier zijn we' zijn verhaal afspelen in een historisch en zeer Engels decor: de Brighton Palace Pier in 1959. Op honderden smalle, roestige pootjes steekt de pier een gevaarlijk lang eind de zee in, hij zweeft bijna en is tegelijk akelig kwetsbaar in de woelige baren. Midden op de pier staat het pronkzuchtige Palace, dat de luxe uitstraalt van de gouden jaren van de showbusine…Lees verder

Over Graham Swift

Graham Colin Swift (Londen, 4 mei 1949) is een Brits schrijver. Hij studeerde in Cambridge en York en was een vriend van dichter-schrijver Ted Hughes.

Werk

Swift geldt heden ten dage als een van de belangrijkste Britse schrijvers. Zijn werk is in meer dan twintig landen vertaald en meerdere malen bekroond. Hij verkreeg grote bekendheid met zijn romans Waterland (1983) en Laatste ronde (1996), beide ook verfilmd.

Een centraal thema in Swifts werk is de functie van de herinnering, in het persoonlijk leven van ieder afzonderlijk mens, maar ook als collectieve herinnering en haar relatie tot de geschiedenis. Swifts personages bevinden zich doorgaans in de herfst van hun leven en proberen door diep te graven, terug te blikken en te bespiegelen. Ze duiden de gebeurtenissen, om vervolgens de balans op te maken. Kleine, schijnbaar banale gebeurtenissen blijken dikwijls ingrijpende gevolgen te hebben. Swift hanteert in veel…Lees verder op Wikipedia