Boek
Nederlands

Ana

Ginny Mooy (auteur)
+1
Ana
×
Ana Ana
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
Ana
Auteur
Ginny Mooy
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2010
267 p.
ISBN
9789022325186 (paperback)

Besprekingen

We volgen Ana (14) ruim een jaar als ze is verhuisd en naar een andere school gaat vanwege de plotselinge scheiding van haar ouders. De toon wordt gezet in het eerste hoofdstuk waarin ze een knallende puberruzie heeft met haar moeder die dan uitlegt waarom ze ineens verhuisden. Ana wordt onzeker van het verschil tussen haar oude en nieuwe woonplaats en vindt zichzelf dik. Door strikt te lijnen zal het beter gaan. Ze zoekt op internet naar de beste methode en komt in contact met lotgenoten. Het gaat van kwaad tot erger en dat resulteert in een ernstig dieptepunt in Ana's leven. Verhaal dat anorexiameisjes en hun omgeving herkenning zal bieden ondanks de clichés en het opeenstapelen van bijzonderheden in de familie. Ruime druk, makkelijk taalgebruik, met veel Engelse taal en modewoorden. De auteur is antropologe en schreef eerder over kindsoldaten in 'Moordjongens'*. Vanaf ca. 13 jaar.

Ana

Ana die bijna vijftien is woont na de scheiding van haar ouders bij haar moeder. Haar vader heeft een nieuwe vriendin. Kira is jong, blond, mooi, een fotomodel. Haar vader vergelijkt Ana met Kira en maakt opmerkingen over haar gewicht. Ana voelt zich erg vernederd. Ze heeft immers de lichaamsbouw van haar moeder, die Surinaamse is. Ana houdt veel van haar moeder die totaal geen complexen heeft over haar uiterlijk. Het is de liefste en vrolijkste moeder die je je kan indenken. Ana houdt ervan met haar moeder lekker voor tv te knuffelen en lekkere hapjes te eten, te luieren en te lachen. Wanneer Ana naar een andere school gaat, wordt ze wel gepest met haar mollige lichaam. Ana begint te beseffen dat ze te dik is en raakt geobsedeerd door haar lichaam. Haar moeder blijft haar volproppen met vet eten en ze kan er niet onderuit. Toch wil ze koste wat het kost afvallen.
Dit jeugdboek had beter de titel gekregen: Hoe word ik anorexiapatient? Zwaarlijvigheid wordt op een directe manier …Lees verder