Een Amerikaanse commandant van een speciale eenheid moet gestolen kunstwerken uit handen van de nazi's redden voordat deze in handen komen van de Sovjettroepen of voordat de nazi's alles vernietigen.
Titel
The monuments men / dir. by George Clooney ; screenplay by George Clooney and Grant Heslov
Regisseur
George Clooney 1961-
Scenarist
Grant Heslov
Componist
Alexandre Desplat 1961-
Naar het werk van
Robert M. Edsel Bret Witter
Acteur
Matt Damon Bill Murray John Goodman Jean Dujardin 1972- Bob Balaban Hugh Bonneville Cate Blanchett
Taal
Engels
Uitgever
20th Century Fox Home Entertainment, 2014
1 dvd-video
Oorspr. opname
2014
Speelduur
ca. 116 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
EAN
8712626084174

Besprekingen

Amerikaans oorlogsdrama uit 2014, geregisseerd door en met George Clooney en verder met Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett, Jean Dujardin en John Goodman. Gebaseerd op ware gebeurtenissen. Clooney is commandant van een Amerikaanse speciale eenheid die gestolen kunstwerken uit handen van de nazi's moet redden voordat deze in handen komen van de Sovjettroepen of voordat de nazi's alles vernietigen. Berend Jan Bockting (Volkskrant 13-2-’14): ‘(…) Wonderlijk, hoe zo veel getalenteerde mensen bij elkaar verantwoordelijk zijn voor zo'n looiige, niet vooruit te branden film.’ Coen van Zwol (NRC 12-2-’14) vindt de film ‘levenloos en oubollig, (…) daarmee is niet gezegd dat The Monuments Men een catastrofe is: er gebeurt veel, het grote verhaal is helder en ook best interessant.’ Rick de Gier (Cinema.nl 13-2-’14) geeft 3 van 5 sterren: ‘(…) Een heel ouderwetse, zonder scherpe randjes of hippe ironie. Dat is ergens best verfrissend.’

Over George Clooney

George Timothy Clooney (Lexington, Kentucky, 6 mei 1961) is een Amerikaans acteur, regisseur, scenarioschrijver en producent met meer dan dertig filmprijzen en nominaties op zijn naam. Voor de film Syriana won hij een Oscar voor beste mannelijke bijrol. Tevens won hij als producent een Oscar voor beste film voor Argo. Ook kreeg hij Oscarnominaties voor zijn rollen in Michael Clayton en The Descendants, een European Film Award (voor Good Night, and Good Luck) en meerdere Golden Globes (voor Syriana en O Brother, Where Art Thou?).

Biografie

Clooney is de zoon van televisiepersoonlijkheid Nick Clooney en Nina Bruce Warren. Hij heeft een oudere zus, Ada Zeidler. Zijn vader is de broer van zangeres-actrice Rosemary Clooney.

Op jonge leeftijd leerde Clooney omgaan met de camera; zijn vader nam vaak zijn familie mee naar publieke optredens en de jonge Clooney verscheen zelfs in ee…Lees verder op Wikipedia

Suggesties