Boek
Nederlands

Een kleine geschiedenis van Amsterdam

Geert Mak (auteur)
+1
Een kleine geschiedenis van Amsterdam
×
Een kleine geschiedenis van Amsterdam Een kleine geschiedenis van Amsterdam

Een kleine geschiedenis van Amsterdam

Aan de hand van vele kleine geschiedenissen van bekende en minder bekende Amsterdammers wordt de geschiedenis van Amsterdam verteld vanaf het ontstaan tot heden.
Extra onderwerp
Amsterdam, geschiedenis
Titel
Een kleine geschiedenis van Amsterdam
Auteur
Geert Mak
Taal
Nederlands
Editie
30ste, geh. herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2005
446 p., XXXII p. pl. : ill.
ISBN
90-450-1232-4

Besprekingen

Verhalende geschiedenis kan verkopen als zoete broodjes. Deze dertigste druk is eveneens een indicatie van de vlotte vertelstijl van de auteur. Het veranderende en evoluerende stadslandschap van Amsterdam wordt doorheen de tijd gevolgd en met veel anekdotes beschreven. Die anekdotes zijn gekozen om een aantal pijnlijke sociaal-economische en politiek-culturele zaken tot hun recht te laten komen. Waarom schilderde Rembrandt een gewurgd meisje dat net 14 dagen in Amsterdam werk probeerde te vinden? Zij was allicht door haar hospita aangezet tot prostitutie omdat ze haar kamer niet meer kon betalen, en in de ruzie die daarop volgde werd ze gedood. Ook de anekdotes over de joodse gemeenschap in Amsterdam zouden in deze vorm verplichte schoolliteratuur moeten zijn. Waarom de joden de gangmakers zijn in de diamantnijverheid? In het 18e-eeuwse Amsterdam was het een van de weinige ambachten die vrij waren en waar de grote joodse families tegen hongerlonen diamant "mochten" kloven, snijden en …Lees verder
De schedel van mogelijk Rembrandt van Rijn, verpulverd voor een NOS-camera, kraakpanden die worden ontruimd, fundamenten van een kasteel gevonden op de plek van de kraakpanden. Het zijn voorbeelden van de wijze waarop de auteur oude en nieuwe geschiedenis verbindt. Een archeologische vondst, een bekende plaats, een foto, film of schilderij geven aanleiding tot vele kleine geschiedenissen waarin bekende en minder bekende Amsterdammers de hoofdrol spelen. Hoe zag het er in de stad uit? Hoe rook het? Wat hoorde je? vraagt de auteur zich af. Deze uiterst leesbare geschiedenis van Amsterdam begint bij het ontstaan van de stad en eindigt in het heden. Het boek is niet alleen een reis door de tijd, maar ook een wandeling door de stad aan de hand van een veelheid aan bronnen als archiefstukken, kranten, dagboeken en oude kronieken. Met registers op persoonsnamen en op namen van wijken, straten en gebouwen. Voorzien van veel illustraties in zwart-wit en kleur.

Over Geert Mak

Geert Ludzer Mak (Vlaardingen, 4 december 1946) is een Nederlandse journalist en non-fictieschrijver.

Levensloop

Mak groeide op in Leeuwarden, als nakomertje in het gezin van de gereformeerde predikant Catrinus Mak en Geertje van der Molen. Hij studeerde rechten en sociologie aan de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. In zijn studententijd werkte hij als fractiemedewerker bij de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP). In 1973 werd hij docent staats- en vreemdelingenrecht aan de Universiteit van Utrecht. Van 1975 tot 1985 was hij redacteur van De Groene Amsterdammer, daarna was hij verbonden aan de buitenlandredactie van VPRO-radio en aan NRC Handelsblad, waar hij zich vooral bezighield met stedelijke en immigratieproblematiek.

Tegelijkertijd was hij actief in de groep journalisten en auteurs die zogenaamde literaire non-fictieboeken nieuw leven wilden inblazen. In dat kader stelde hij twee bundels same…Lees verder op Wikipedia