Boek
Nederlands

Voorbij goed en kwaad : voorspel tot een filosofie van de toekomst

Voorbij goed en kwaad : voorspel tot een filosofie van de toekomst

Schetsen van de Duitse filosoof (1844-1900) voor een nieuwe moraal, die een omkering van de christelijke waarden inhoudt.
Onderwerp
Nihilisme
Titel
Voorbij goed en kwaad : voorspel tot een filosofie van de toekomst
Auteur
Friedrich Nietzsche 1844-1900
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Jenseits von Gut und Böse
Editie
Herz. ed.
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1999
226 p.
ISBN
90-295-3529-6

Besprekingen

"Jenseits von Gut und Böse" is een van de belangrijkste teksten van de grote Duitse filosoof Nietzsche (1844-1900), onmisbaar voor een goed begrip van zijn cultuurkritiek. De vertaling die Thomas Graftdijk in 1979 publiceerde werd in 1999 in het kader van de voortreffelijke Nietzsche-bibliotheek van de Arbeiderspers herzien door Paul Beers en van noten en een kort nawoord voorzien door Hans Driessen. De verschillen met de vorige editie zijn niet groot; Graftdijk werkte naar de editie van Schlechta, Beers gebruikt de Kritische Studienausgabe van Colli en Montinari, en de laatste is beduidend zorgvuldiger. Wie hecht aan wetenschappelijke nauwgezetheid moet de vorige vertaling vervangen; maar als het voldoende is om over een kwalitatief hoogwaardige vertaling te beschikken, dan kan de vorige nog heel lang mee.

Over Friedrich Nietzsche

Friedrich Wilhelm Nietzsche (Röcken, 15 oktober 1844 – Weimar, 25 augustus 1900) was een Duits filosoof, cultuurcriticus, componist, dichter en filoloog die wordt beschouwd als een van de invloedrijkste moderne denkers.

Levensloop

De jonge Nietzsche

Nietzsche werd geboren in de plaats Röcken nabij Leipzig dat destijds bij Pruisen behoorde. Hij was de zoon van Karl Ludwig Nietzsche, een dominee die op 30 juli 1849 overleed. In 1850 verhuisde de familie naar Naumburg. Nietzsches zus Elisabeth, die na zijn dood een belangrijke rol speelde bij de receptie van zijn werk, was twee jaar jonger. Hij bracht het grootste deel van zijn vroege jeugd door tussen vijf vrouwen: zijn moeder Franziska, zijn jongere zus Elisabeth, zijn grootmoeder van moederskant, en twee ongetrouwde tantes. Als jongen bezocht hij de Schulpforta in Bad Kösen, een middelbare school voor hoger begaafden, waar eerder on…Lees verder op Wikipedia