Besprekingen

Als eind 1901 de familie van de graaf van Dilberne ruziet over extra kaartjes voor de kroning van de nieuwe koning Edward VII, stuurt zijn vrouw Isobel de kaartjes als cadeau naar de jongere broer van haar man, dominee Edwin Hedleigh. De vreemde, dominante man woont met zijn vrouw, een Oostenrijkse prinses, en hun dochter Adela (16) die het klooster in wil, in een pastorie in Somerset. Als zijn pijp een brand veroorzaakt waardoor hij en zijn vrouw omkomen, is Adela wees. Haar familie wil haar naar Londen halen, maar ze kiest voor een groep spiritisten. De belangrijke Britse, in Nieuw-Zeeland opgegroeide auteur (1931) die in 1971 de eerste episode schreef van de tv-serie ‘Upstairs, Downstairs’, schrijft in haar romans, o.a. het bekende ‘De levens en liefdes van een duivelin’, met zwarte humor en satire over de maatschappij. Ook in dit goedvertaalde tweede deel van de historische trilogie ‘Liefde & erfenis’ is de plot niet sterk, maar de levendige scènes zijn een plezier om te lezen en …Lees verder

Over Fay Weldon

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Mogens Engelund

Fay Weldon (schrijversnaam van Franklin Birkinshaw) (Alvechurch, 22 september 1931 – Northampton, 4 januari 2023) was een Brits schrijfster. Haar feministische boeken gaan vaak over vrouwen die door de patriarchale structuur van de samenleving in het nauw komen.

Levensloop

Franklin Birkinshaw werd in 1931 in Engeland geboren in een literaire familie: zowel haar grootvader Edgar Jepson als haar oom Selwyn Jepson en haar moeder Margaret (onder het pseudoniem Pearl Bellairs) waren schrijvers. Vijf weken na haar geboorte ging haar moeder met haar naar Nieuw-Zeeland. Ze woonde tot haar veertiende in Christchurch, waar haar vader Frank Thornton Birkinshaw arts was. Haar ouders scheidden toen ze vijf jaar oud was. In 1946, toen ze vijftien was, vertrok ze met haar moeder en haar zus Jane naar Engeland. Ze zag haar vader nooit terug.

Weldon studeerde psychologie en economie aan de Universiteit van St. Andrews in Schotland. …Lees verder op Wikipedia

Suggesties