Boek
Nederlands

Boliviaans dagboek

Ook verschenen als Guerilla : Boliviaans dagboek

Ernesto Guevara (auteur)
+1
Boliviaans dagboek
×
Boliviaans dagboek Boliviaans dagboek

Boliviaans dagboek

Ook verschenen als Guerilla : Boliviaans dagboek

Dagboekaantekeningen van de communistische strijder (1928-1967) tijdens zijn laatste levensjaar gedurende zijn pogingen om Latijns-Amerika te bevrijden van het Noord-Amerikaanse imperialisme.
Titel
Boliviaans dagboek
Ook verschenen als
Guerilla : Boliviaans dagboek
Auteur
Ernesto Guevara (Che)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El diario del Che en Bolivia
Uitgever
Amsterdam: De Geus, 2021
286 p., [32] p. foto's
ISBN
9789044546033 (paperback)

Besprekingen

Che Guevara was hét prototype van de revolutionaire strijder. Zijn hele leven was gewijd aan de anti-imperialistische strijd, en hij kwam in 1967 uiteindelijk om in een hopeloos gevecht met het Boliviaanse leger. Che had in Bolivia weinig succes gekend omdat hij door de boeren en de Boliviaanse communistische partij maar matig gesteund werd. Zijn dagboek, dat inmiddels een bestseller is geworden, werd gevonden in zijn rugzak bij zijn gevangenneming in oktober 1967. Het werd voor het eerst in 1968 gepubliceerd door het Instituut van het Cubaanse Boek. Toen al was er door de inlichtingendienst van de Boliviaanse regering erg in gesnoeid. In de huidige uitgave werden de lacunes van de eerste uitgave aangevuld door het Studiecentrum Che Guevara en werd er met de eerste editie een corrigerende herziening doorgevoerd. Verder voegde het Studiecentrum een proloog, een uitgebreide inleiding door Fidel Castro himself en een beknopte biografie van Che toe. Het dagboek van de charismatische Che b…Lees verder
Ook bijna vijftig jaar na zijn dood spreekt Che Guevara (1928-1967) nog tot de verbeelding; nog steeds geldt hij als het icoon van de revolutionaire strijd. Hij zette zich overal in Latijns-Amerika in voor de bevrijding van het Amerikaanse imperialisme. Toen hij in 1967 door het Boliviaanse leger werd omgebracht, liet hij een dagboek achter. Ter gelegenheid van de verfilming van zijn dagboeken ('Guerrilla' door cineast Steven Soderbergh)* is - overigens voor het eerst in vertaling - dit volledige dagboek ook in het Nederlands gepubliceerd. Het dagboek is een combinatie van enerzijds verheven marxistische idealen en revolutionair elan en anderzijds de aandacht voor de dagelijkse beslommeringen gedurende de guerrillastrijd in de Zuid-Amerikaanse jungle. Ter inleiding bevat het boek een biografische schets, een voorwoord van de zoon van Che Guevara, alsmede een lofzang door Che’s kameraad Fidel Castro. Ook bevat het boek diverse, niet eerder gepubliceerde foto's.

Over Ernesto Guevara

Ernesto Guevara (Rosario (Argentinië), 14 mei of 14 juni 1928 – La Higuera (Bolivia), 9 oktober 1967), beter bekend onder de naam Che Guevara, was een Argentijns marxistisch revolutionair en Cubaans guerrillaleider. De bijnaam Che (in het Spaans altijd met een bepaald lidwoord : "el Che", dus "de Che") kreeg hij gedurende zijn verblijf in Guatemala. In Latijns-Amerika wordt de kreet “Che” gebruikt om iemands aandacht te trekken; het kan vrij vertaald worden als vriend of maat. Zijn kameraden gaven hem deze bijnaam vanwege zijn veelvoudige gebruik van het stopwoord. “Che” wordt ook gebruikt als bijnaam voor iemand uit Argentinië.

Che Guevara was een lid van Fidel Castro's revolutionaire Beweging van de 26ste juli, die in 1959 via een revolutie in Cuba aan de macht kwam. Na verscheidene posten in de nieuwe Cubaanse regering te hebben bekleed, verliet Guevara Cuba in 1966 om de revolutie in andere landen te verspreiden, eerst in de Democratische Repu…Lees verder op Wikipedia