Boek
Nederlands

Alles in het klein

Eriek Verpale (auteur)

Alles in het klein

In de reeks:
Grote ABC; 726
Autobiografische verhalen en brieven over schrijverschap, Jodendom, drank en meisjes in Vlaanderen in de periode 1960-1990.
Onderwerp
Verpale, Eriek
Titel
Alles in het klein
Auteur
Eriek Verpale
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1990
249 p.
ISBN
90-295-5173-9

Besprekingen

Deze zes autobiografische verhalen en ruim dertig brieven spelen zich af in Vlaanderen vanaf de jaren 1960 tot 1990. Hoofdmotieven zijn: het schrijverschap, het Jodendom, meisjes en drank. Verpale vertelt levendig over zijn bohemien bestaan, van de hak op de tak springend, zonder dat dit gekunsteld aandoet. De verhalen gaan over zijn uit Litouwen afkomstige joodse grootmoeder, over de blinde Bella, de eerste seksuele ervaringen, vele liefdes, de studietijd in Gent, 'de laatste romanticus' (een vriend) en een Wit-Russische generaal in Klein Rusland te Zelzate (titelverhaal). De in 1989-1990 geschreven brieven bevatten herinneringen en verhalen en gaan deels over wat in de voorafgaande verhalen wordt verteld. Zo krijgt dit boek, dat soms een chaotische indruk maakt, toch meer constructie dan men verwachtte. Fascinerend, literair waardevol. Soepele stijl. Warm aanbevolen voor breed publiek. De auteur (1952-2015) kreeg voor dit boek de NCR-prijs. Deze heruitgave naar aanleiding van het ov…Lees verder

Over Eriek Verpale

Eriek Verpale (werkelijke naam Eric Verpaele) (Zelzate, 2 februari 1952 – Ertvelde, 10 augustus 2015) was een Belgisch schrijver.

Levensloop

Hij volgde economie-talen als interne leerling bij de broeders in Oostakker-Lourdes en studeerde aan de Universiteit Gent, 1 jaar Germaanse filologie en 1 jaar slavistiek (1970-1972). De schrijver beweerde dat hij werd opgevoed door zijn uit Litouwen afkomstige joodse overgrootmoeder, die vlak naast hem woonde. Hierdoor werd zijn belangstelling gewekt voor de joodse cultuur. Verpale heeft dan ook verschillende vertalingen uit het Jiddisch en Hebreeuws op zijn naam staan.

Toen ik op de lagere school het alfabet leerde, heeft mijn overgrootmoeder me ook het Hebreeuwse alfabet geleerd. Ik kan niet zeggen dat ze me echt Jiddisch heeft geleerd, maar ze zorgde voor de basis. Later ben ik dat allemaal zelf gaan uitpluizen. Van '75 tot '77 heb ik Hebreeuw…Lees verder op Wikipedia