Boek
Nederlands

De sekte der egoïsten : roman

+1
De sekte der egoïsten : roman
×
De sekte der egoïsten : roman De sekte der egoïsten : roman

De sekte der egoïsten : roman

Een jonge wetenschapper komt op het spoor van een excentrieke 18e eeuwse filosoof die de egoi͏̈stische filosofie propageerde dat de wereld slechts een voortbrengsel van zijn goddelijke verbeelding was.
Titel
De sekte der egoïsten : roman
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La secte des egoïstes
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2008
133 p.
ISBN
9789045000459

Besprekingen

Gérard Lagueret, onderzoeker middeleeuwse linguïstiek in de 'Bibliothèque nationale' in Parijs, heeft er op zekere dag de buik van vol. Hij besluit iets volkomen nutteloos te doen en neemt zo maar een fiche uit een willekeurige bak. Het boek dat hij getrokken heeft, blijkt een 'Dictionnaire patriotique' te zijn, uitgegeven in 1798. Lagueret slaat hem willekeurig open op een pagina waar de term 'egoïsme' wordt besproken. Daarin wordt melding gemaakt van een absurde theorie die beweert dat de wereld als zodanig alleen bestaat in onze gedachten. Als instigator wordt een zekere Gaspard Languenhaert vermeld, afkomstig uit de Republiek der Nederlanden, en stichter van de 'sekte der egoïsten'. Zijn devies is: "Ik neem niets anders waar dan mijn eigen gedachten. De wereld bestaat derhalve niet als zodanig, maar in mij. Het leven is slechts wat ik droom. Ik alleen ben de hele werkelijkheid". Lagueret raakt geobsedeerd door deze man en zet zijn talent als onderzoeker in om sporen van hem terug …Lees verder
Van de bekende Franse auteur Eric-Emmanuel Schmitt (1960) wordt na de vier ontroerende en tot nadenken stemmende novellen uit zijn recente "Cyclus van het Onzichtbare' nu ook eerder en alweer bijna vergeten werk uit 1994 vertaald, dat mogelijk alsnog kan delen in het latere succes. De korte roman beschrijft het relaas van de jeugdige wetenschapper Gérard Lagueret die 'toevallig' op het spoor komt van de (fictieve) excentrieke achttiende-eeuwer Gaspard Languenhaert. Deze propageerde een egoïstische filosofie die erop neerkwam dat de wereld slechts een voortbrengsel was van zijn goddelijke verbeelding. De roman volgt de jonge wetenschapper op zijn speurtocht naar deze schilderachtige lijder aan grootheidswaanzin, maar mondt uiteindelijk uit in de verrassende vaststelling dat niet alleen het historische onderwerp van onderzoek een illusie moet zijn geweest, maar dat ook het onderzoek zelf een illusie was van een gekwelde, ontregelde en jonggestorven geest. Het vlot vertelde, speelse verh…Lees verder

Over Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Asclepias

Éric-Emmanuel Schmitt is een Frans-Belgisch schrijver die geboren werd op 28 maart 1960 in Lyon. Hij woont sinds 2002 in Brussel en verwierf in 2008 de Belgische nationaliteit.

Hij studeerde filosofie aan de Sorbonne in Parijs. In 1987 behaalde hij zijn doctoraat met een scriptie over Diderot. Zijn tweede toneelstuk, De bezoeker (Le visiteur), werd bekroond met drie Molière-prijzen.

In 2016 werd hij benoemd als Commandeur in de Kroonorde.

Vertaalde werken

Romans

  • Het evangelie volgens Pilatus (2000)
  • Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran (2001)
  • Odysseus uit Bagdad (2009)
  • De vrouw in de spiegel (2011)
  • Le poison d'amour (2014)
  • Journal d'un amour perdu (2019)

Toneelstukken