Boek
Nederlands

Rupsje Nooitgenoeg voelboek

Eric Carle (auteur)
+1
Rupsje Nooitgenoeg voelboek
×
Rupsje Nooitgenoeg voelboek Rupsje Nooitgenoeg voelboek

Rupsje Nooitgenoeg voelboek

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Wat voor geluid maakt het schaap? En welke kleur heeft de pruim en hoe voelt de huid van de kikker? Vierkant hardkartonnen prentenboek met kleurrijke collages met voelelementen en flapjes. Vanaf ca. 1,5 jaar.
Titel
Rupsje Nooitgenoeg voelboek
Auteur
Eric Carle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Touch and Feel Playbook
Editie
1
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2013
12 p. : ill.
Aantekening
Kartonboekjes
ISBN
9789025754624 (hardback)

Besprekingen

Eric Carles klassieker over de rups die transformeert tot een prachtige vlinder wordt in dit verhaal ingezet om peuters iets te leren over kleuren en vormen. Hoewel de titel anders doet vermoeden, staat in dit voelboek niet het verhaal van groei en ontwikkeling centraal zoals in Rupsje Nooitgenoeg. De rups, de cocon en de prachtige met glitter beklede vlinder aan het eind van het verhaal, zijn figuren die afkomstig zijn uit het verhaal dat al generaties lang meegaat. Maar daarnaast passeren ook andere herkenbare figuren van Carles hand de revue. Zoals een lieveheersbeestje, dat ondanks zijn rol uit het verhaal Het lieveheersbeestje dat niet lief deed in dit voelboek wel vriendelijk lacht.
Het boek bevat geen verhaallijn, maar is geordend op basis van thema’s. Het eerste thema is dierengeluiden, vervolgens worden woorden gepresenteerd, daarna cijfers en vormen en ten slotte kleuren. De laatste pagina besluit met de ordening ‘heel veel kleuren’. Op deze pagina is de v…Lees verder
Vierkant prentenboek met afgeronde hoeken en tien hardkartonnen bladzijden waarop dierengeluiden, woorden, cijfers (1 t/m 5), vormen en kleuren door middel van illustraties van de bekende Eric Carle worden uitgebeeld. Elke pagina bevat een of meer voelelementen, bv. wol bij het schaap, zachte haren voor de manen van de leeuw en ribkarton als dak van een huis. De cijfers kunnen door een reliëflijn gevoeld worden en ook zijn flapjes of kleurige glitters gebruikt. De vrolijk gekleurde figuren en voorwerpen - drie of vier per pagina - zijn vrijstaand geplaatst tegen een witte ondergrond. De titel doet vermoeden dat het hier het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg als voelboek betreft, maar behalve de rups op de voorkant en de prachtige, kleurige vlinder op de laatste twee bladzijden heeft het met dat verhaal niets te maken; een enkel kleine afbeelding daargelaten. De Engelse titel dekt de lading beter. Een vrolijke en aantrekkelijke uitgave, die in gebruik een beetje tegenvalt. Vanaf ca. 1,5 j…Lees verder

Over Eric Carle

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Fred Rockwood

Eric Carle (Syracuse (New York), 25 juni 1929 - Northampton (Massachusetts), 23 mei 2021) was een Amerikaans kinderboekenschrijver en illustrator.

Op zesjarige leeftijd verhuisde Eric Carle met zijn ouders naar Duitsland. Daar ging hij toen hij ouder was naar de Kunstacademie (Akademie der bildenden Künste) in Stuttgart. Toen hij 23 jaar oud was ging hij terug naar Amerika, waar hij een baan vond bij een krant als grafisch ontwerper. Daarna ging hij werken bij een reclamebureau.

Op een dag vroeg schrijver Bill Martin jr. of Eric tekeningen wilde maken bij een verhaal van hem (Beertje Bruin, wat zie je daar ?). Eric Carle vond het maken van kinderboeken zo leuk dat hij besloot er zijn beroep van te maken.

Het werk van Eric Carle is heel herkenbaar. Hij gebruikt een collagetechniek, dat wil zeggen dat hij zijn illustraties maakt met allerlei gekleurde stukjes papier. Zijn boeken gaan vaak over de natuur.

Zijn bekendste boek is The Very Hun…Lees verder op Wikipedia