Terwijl Antonia, getrouwd met Conrad Fleming, vooruitkijkt naar aanleiding van de verloving van zoon Julian en de mededeling van haar man dat hij haar wil verlaten, kijkt ze ook terug op haar leven.
Titel
Welbeschouwd : roman
Auteur
Elizabeth Jane Howard 1923-2014
Inleider
Hilary Mantel
Vertaler
Inge Kok
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The long view
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, © 2020
470 p.
ISBN
9789025458874 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

In 1950 kijkt Antonia, getrouwd met Conrad Fleming, vooruit naar aanleiding van de verloving van zoon Julian met een smaak- en kraakloos huwelijk in het verschiet, en de zwangerschap van dochter Deirdre die met een ander dan de verwekker denkt te gaan trouwen. In de vier volgende gedeelten kijkt Antonia terug op periodes in haar leven, die uitliepen op haar eigen huwelijk met Conrad. 1942, 1937, 1927, 1926 – in die achteruitkijkspiegel kan alles begrepen worden wat nu als onveranderlijke feiten doorleefd moet worden – The Long View. Met microscopische precisie, ondanks die verstrekkende blik, worden sociale en natuurlijke omgeving en gebeurtenissen beschouwd en door de woordkeus en verhaalstructuur voorzien van commentaar, geestig en ook vaak naargeestig. De terugblik verklaart veel, en is niet mals en niet mild. Hilary Mantel, auteur van historische fictie, verklaart zich schatplichtig aan Howard, die zelf soms aan Jane Austen doet denken. De auteur (1923-2014) put uit haar eigen aan…Lees verder

Op de rand van diepe schaamte

Ruim voor 'De Cazalets' schreef Howard een portret van een huwelijk dat draaide om vernedering.

Mortification' is zo'n beeldschoon Engels woord dat in het Nederlands geen gelijkwaardige vertaling heeft. 'Diepe vernedering' komt nog enigszins in de buurt, maar dan hoort er ook nog zoiets bij als je doodschamen. Zo erg, dat je in een staat van verdoving belandt: gedachten razen door je hoofd, maar je wilt die anderzijds ook niet toelaten om niet wanhopig te worden. Geen gemakkelijk te omschrijven emotie, maar voor de Britse schrijfster Elizabeth Jane Howard (1923-2014) lijkt die staat van mortification geen geheimen te hebben: haar prachtige 'Welbeschouwd' uit 1956 drijft erop.

Deze net vertaalde tweede roman van de auteur van de populaire 'De Cazalets'-serie schetst een gitzwart beeld van het huwelijkse leven tussen 1926 en 1950 in de Britse 'betere kringen'. Howard was de beste student van het huwelijk van haar eigen ouders (die ook de basis vormen voor de De Cazalets), en had zelf al een huwelijk en vele relaties achter de rug toen ze op haar 33ste na vijf jaar trage …Lees verder

Over Elizabeth Jane Howard

Elizabeth Jane Howard (Londen, 26 maart 1923 – Bungay (Suffolk), 2 januari 2014) was een Brits schrijfster.

Biografie

Jeugd

Elizabeth Jane Howard (roepnaam Jane) was een dochter van houthandelaar David Liddon Howard en balletdanseres Katharine (Kit) Somervell. Haar moeder, wier vader componist was, danste bij het Ballet Rambert toen ze haar carrière opgaf om te trouwen. Hun huwelijk bleek niet bestand tegen de escapades van David Howard, die uiteindelijk met een van zijn minnaressen trouwde. Jane Howard had geen goede band met haar moeder, die een duidelijke voorkeur had voor haar twee jongere broers, Colin en Robin. Ze werd op de basisschool gepest en liet zich daarom thuis scholen door haar kinderjuffrouw. Ze wilde oorspronkelijk actrice worden en voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, trad ze op in een theater in Stratford-upon-Avon.

Howard trouwde op negentienjarige leeftijd met Peter …Lees verder op Wikipedia

Suggesties