Boek
Nederlands

Pup en Kit

Edward van de Vendel (auteur), Floor De Goede (illustrator)

Besprekingen

Hondje Pup en katje Kit komen samen in huis bij Baas. Ze slapen samen in een mand, zijn soms boos op elkaar, maar vinden elkaar ook lief. Pup wil tijdens een boottochtje graag zwemmen, Kit niet. Samen beleven ze nog meer avonturen. Nieuwe editie van een bundel uit 2002 met twintig korte verhalen over Pup en Kit van Edward van de Vendel; dit keer zijn de illustraties van Floor de Goede. Dit duo maakte eerder stripgedichten en de boeken over Sofie. De korte verhalen zijn op AVI-M3. De tekst bestaat uit korte zinnen van enkel eenlettergrepige woorden. Situaties krijgen nadruk door herhalingen (‘en weg zijn ze. weg weg weg weg weg!’) en dat geldt ook voor emoties (‘kit doet: blaas blaas blaas.’). Soms is een verhaal lekker vies (haarballen van Kit), soms vertederend (avontuur op het ijs en de warme jas). Voor sommige verhalen is al meer kennis/leeservaring nodig (losse boombladeren, losse ledematen). De illustraties zijn fris, expressief en zitten vol beweging. Pup en Kit krijgen alle rui…Lees verder

Pup en Kit

Katten- of hondenmens … of na het lezen allebei? Wat een leuk boekje voor eerste lezertjes, maar ook voor hun begeleiders! In twintig korte hoofdstukken of verhaaltjes van deze heruitgave volgen we het leventje van Pup en Kit. Gaandeweg leren de twee elkaar beter kennen. Op deze manier worden de verschillen tussen honden en katten op een toffe manier aangekaart: de kieskeurige, veeleisende kat tegenover de speelse, trouwe hond. Wat ze eerst raar aan elkaar vinden, gaan de twee na een tijdje wel aanvaarden en zelfs nadoen.De vaak grappige illustraties vullen de tekst prima aan en zijn absoluut een meerwaarde. Vooral de illustraties bij verhaaltjes zeven en acht, waarin Pup de fluim van zijn baas oplikt en Kit last heeft van haarballen in haar keel, deden me lachen. De baas van het duo wordt deels getoond waardoor de puppy en het kitten nog schattiger lijken.

Natuurlijk is de woordenschat aangepast aan het leesniveau (midden eerste leerjaar), maar Edward…Lees verder

Over Edward van de Vendel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Wikidammer

Edward van de Vendel (Leerdam, 1 augustus 1964) is een Nederlands schrijver en vertaler van kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Edward van de Vendel groeide op in Beesd, een dorpje in de Betuwe. Van de Vendel ging naar school in Culemborg. Daar was hij lid van het schoolcabaret en schreef hij liedjes. Vervolgens ging hij studeren aan de Pedagogische Academie en richtte hij samen met anderen een eigen school op in Heemstede.

Als kind was Van de Vendel geen fervent lezer. Toen hij wat ouder werd, ging hij echter steeds meer lezen. Vooral de boeken van Guus Kuijer, Paul Biegel, Wim Hofman, Els Pelgrom en de jeugdromans van Imme Dros vond hij aantrekkelijk. Zelf is hij van mening dat invloeden van Kuijer, Biegel en Hofman qua stijl in zijn werk terug te vinden zijn.

Hij droomde ervan voetballer of zanger te zijn, maar dit was niet voor hem weggelegd. Toen ging hij, net als zijn vader en moeder, in het onderwijs werken. H…Lees verder op Wikipedia

Suggesties