Boek
Nederlands

Kleinvader

Edward van de Vendel (auteur), Ingrid Godon (illustrator)
Een klein jongetje is erg trots op zijn opa die onder meer voor de dieren in het bos zorgt. Soms is opa wat stiller en dan is daar gelukkig zijn kleinzoon om hem te troosten. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Grootouders, Rouwproces
Titel
Kleinvader
Auteur
Edward van de Vendel
Illustrator
Ingrid Godon
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2007
[32] p. : ill.
ISBN
90-451-0384-2 9789045103846 (hardback)

Besprekingen

Grootvader, kleinvader
Twee recente prentenboeken over opa's zijn allebei geïllustreerd door Ingrid Godon: dat noopt tot een vergelijking. Mijn opa is een kampioen van Carl Norac is het derde boek in een serie over de naaste familieleden van een kind, na Mijn papa is een reus (De Leeswelp 2004, p.188) en Mijn mama kan toveren (De Leeswelp 2006, p. 128). In woord wordt daarin de lof gezongen van de (groot)ouder, in beeld worden de fysieke band en genegenheid getoond tussen kind en (groot)ouder. Kleinvader van Edward van de Vendel kan als een soort tegenhanger van deze 'hagiografische' reeks worden beschouwd. Ook hier wordt er flink gepocht met wat opa allemaal kan, maar wordt ook een schaduwzijde belicht en getoond hoe het kind iets terug kan geven aan de grootouder. Bovendien biedt het boek een interessantere tekst.
Het probleem van Noracs reeks ligt nl. in het beperkte verhaal. We krijgen telkens een opsomming van typische kwaliteiten (bv. opa is handig, schaamt er zich niet …Lees verder
Een kleine jongetje is erg trots op zijn opa. Opa woont aan de rand van het bos en zorgt voor de eekhoorns, de oude das, de vos en de kippen. Grootvader is ook erg goed in het verzinnen van leuke activiteiten, zoals dammen, schaatsen en schieten met een boog. Hij is enthousiaster dan de gewone vaders langs de lijn van het voetbalveld. Soms is opa stil, want dan denkt hij aan zijn overleden vrouw. Op die momenten is het jongetje even een steun voor hem en eigenlijk zijn ‘kleinvader’. Erg mooi geschreven verhaal, waarin de liefde van het jongetje voor zijn opa heel goed naar voren komt, met een gevoelige omkering van de personages aan het slot. De emoties in het verhaal (en ook in de illustraties) zullen voor veel jonge kinderen heel herkenbaar zijn. De tekst laat zich uitstekend voorlezen en de illustraties sluiten naadloos op de tekst aan. De paginagrote prenten in krijt op een kleurrijke achtergrond geven het gevoel van liefde en veiligheid. Een schitterend prentenboek dat door jonge…Lees verder

Kleinvader

Dit prachtig prentenboek is een ode aan de grootvaders. Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt de lof gezongen van de superopa: Mijn opa is een grootvader. Hij is de grootste grootvader die er bestaat. Hij is de vader van het land. Hij is de vader van het dorp. Hij is de vader van het bos. Hij is de vader van ons huis, en van zijn eigen kleine huis. Tot opa aan oma denkt, dan wordt hij stil. En dan kan niemand, ook geen kleine jongen, bij hem komen. Maar de kleine jongen kan wachten tot grootvader zijn naam noemt en ... dan ben ik even zijn vader. Kleinvader? Prachtig en ontroerend en dat kan je ook zeggen over de illustraties. Ingrid Godon weet gevoelens te vatten in enkele lijnen. Dit boek is -voor mij- een klein meesterwerk.

Over Edward van de Vendel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Wikidammer

Edward van de Vendel (Leerdam, 1 augustus 1964) is een Nederlands schrijver en vertaler van kinder- en jeugdboeken.

Biografie

Edward van de Vendel groeide op in Beesd, een dorpje in de Betuwe. Van de Vendel ging naar school in Culemborg. Daar was hij lid van het schoolcabaret en schreef hij liedjes. Vervolgens ging hij studeren aan de Pedagogische Academie en richtte hij samen met anderen een eigen school op in Heemstede.

Als kind was Van de Vendel geen fervent lezer. Toen hij wat ouder werd, ging hij echter steeds meer lezen. Vooral de boeken van Guus Kuijer, Paul Biegel, Wim Hofman, Els Pelgrom en de jeugdromans van Imme Dros vond hij aantrekkelijk. Zelf is hij van mening dat invloeden van Kuijer, Biegel en Hofman qua stijl in zijn werk terug te vinden zijn.

Hij droomde ervan voetballer of zanger te zijn, maar dit was niet voor hem weggelegd. Toen ging hij, net als zijn vader en moeder, in het onderwijs werken. H…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek