Ruth Gilmartin krijgt op een dag in 1976 van haar moeder te horen dat zij vroeger spion voor de Britse geheime dienst was en dat ze al dertig jaar op de vlucht is.
Taal
Engels
Uitgever
Just Entertainment, 2015
2 dvd-video's
Oorspr. opname
2012
Speelduur
180 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands BBC productie
EAN
8717344756464

Besprekingen

Tweedelig oorlogsdrama van de BBC uit 2012, gebaseerd op het gelijknamige boek van William Boyd.* Met onder meer Michelle Dockery (Lady Mary in Downton Abbey), Charlotte Rampling, Hayley Atwell, Michael Gambon en Thekla Reuten in een bijrol. Het verhaal speelt in 1976 als dochter Ruth (Dockery) het grote geheim van haar moeder (Rampling) ontdekt: zij was in de Tweede Wereldoorlog een Russische spionne voor de Britse geheime dienst. Een missie in de VS liep totaal uit de hand waardoor ze heeft moeten vluchten en nu, dertig jaar later, nog steeds over haar schouder moet kijken. Daar heeft ze geen energie meer voor en ze schrijft haar memoires. Middels lange flashbacks komen de verwikkelingen van toen over het voetlicht. Het scenario is van Willaim Boyd zelf. Adrian Michaels (Telegraph.co.uk, 28-12-'12) noemde het een 'terrific two-part adaptation' en gaf 5 sterren. John Cran (Theguardian.com, 27-12-'12), schreef dat Restless 'was everything Downton isn't: well-acted, well-written, well…Lees verder

Over Edward Hall

Edward Hall (ook wel Halle, Londen, 1495 of 1498 - 1547) was een Engels jurist en geschiedschrijver.

Hall ontving zijn opleiding aan Eton College en aan het King's College van de Universiteit van Cambridge. Hij werkte als jurist in Londen en was ook parlementslid.

Hij is vooral bekend gebleven door zijn hoofdwerk, The Union of the Noble and Illustre Famelies of Lancastre and York, gewoonlijk kortweg Hall's Chronicle genoemd. De volledige titel van het boek bevat overigens bijna 100 woorden. Het kwam uit in 1542. Een bijgewerkte editie werd in 1548 verzorgd door de drukker Richard Grafton in 1548 en nogmaals in 1550 op basis van aantekeningen van de auteur. Latere uitgaven dateren van 1809 en 1904.

De 'Chronicle' begint bij de troonsbestijging van Hendrik IV in 1399. Het beschrijft de strijd tussen de huizen Lancaster en York tijdens de zogeheten Rozenoorlogen. Het werk eindigt, dankzij de bewerkingen van Grafton, met de dood van Hen…Lees verder op Wikipedia