Kroniek van het leven in de Verenigde Staten sedert 1951 zoals weerspiegeld in de lotgevallen van een groot aantal fictieve personages en historische figuren als Frank Sinatra, J. Edgar Hoover en Lenny Bruce.
Titel
Onderwereld
Auteur
Don DeLillo
Vertaler
Marijke Koch Mieke Lindenburg Harry Pallemans
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Underworld
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2015
859 p.
ISBN
9789026333200 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

In dit magistrale epos wordt een beeld van Amerika opgeroepen, waarbij diverse thema's en motieven met hun onderlinge verbanden de structuur bepalen. Uitgangspunt is 3 oktober 1951. Op die dag wordt een legendarische homerun geslagen in de honkbalwedstrijd tussen de Giants en de Dodgers. Op dezelfde dag brengen de Russen een atoombom tot ontploffing. De auteur laat de levens van diverse Amerikaanse mannen en vrouwen in het krachtenveld van deze gebeurtenissen tot ontwikkeling komen en elkaar kruisen. De roman laat allerlei aspecten zien van de Amerikaanse samenleving vanaf de jaren vijftig: politiek, kunst, sport, religie, misdaad, seksualiteit, taalgebruik, het hele spectrum van het menselijk bestaan wordt behandeld. Het verhaal verbeeldt de filosofische stelling dat alle fenomenen op een bepaald (onzichtbaar) niveau met elkaar zijn verbonden. De auteur laat veel van die soms grillige verbintenissen zien. Dat levert prachtige literatuur op, met de intrigerende suggestie dat de wereld…Lees verder

Over Don DeLillo

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Thousand Robots Thousandrobots (talk).

Donald Richard (Don) DeLillo (New York, 20 november 1936) is een Amerikaans auteur.

DeLillo is vooral bekend vanwege zijn romans, die een gedetailleerd portret schilderen van het Amerikaanse leven aan het eind van de twintigste en het begin van de eenentwintigste eeuw. Critici beschouwen hem als een van de centrale figuren van het literaire postmodernisme. Veel jongere Engelstalige schrijvers, zoals Bret Easton Ellis en David Foster Wallace, zeggen door DeLillo te zijn beïnvloed. Tegenwoordig woont hij in New York.

Criticus Harold Bloom heeft DeLillo een van de vier grote Amerikaanse romanciers van zijn tijd genoemd, samen met Thomas Pynchon, Philip Roth en Cormac McCarthy.

Bibliografie

Romans:

  • Americana (1971)
  • End Zone (1972)
  • Great Jones Street (1973)
  • Ratner's Star (1976)
  • Players (1977)
  • Running Dog (1978)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek