De schatrijke Ross Lockhart laat zijn doodzieke vriendin Artis invriezen met het oog op een reanimatie wanneer de geneeskunde eeuwig leven kan garanderen.
Titel
Nulpunt
Auteur
Don DeLillo
Vertaler
Jan Fastenau
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Zero K
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2016
301 p.
ISBN
9789026335044 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een donkere god

De Amerikaanse grootmeester Don DeLillo slaat weer genadeloos toe. Wie aan ongeneeslijk optimisme lijdt, kan bij Nulpunt terecht voor een kuurtje duisternis.

Wat heb je aan geld als je toch gaat sterven? De puissant rijken leven als goden op aarde maar aan de dood kunnen ze niet ontsnappen. Dat frustreert Ross Lockheart, dus pompt hij danig wat fondsen in een project dat de Convergentie heet. Doel is om dit aardse bestaan te overstijgen, om de toekomst te kopen, om de dood te verschalken – om zijn zieke vrouw Artis eeuwig bij hem te hebben. Ross’ zoon Jeffrey wordt naar een futuristisch complex midden in de steppe gevlogen om mee te maken hoe Artis wordt klaargestoomd voor de overgang.

Jeffrey ziet het met lede ogen aan en wantrouwt het concept van cryotechniek, maar al zijn hele leven slaagt hij er niet in zich tegen zijn vader te verzetten, dus waarom nu wel het gevecht aangaan? Temeer omdat hij wél met zijn stiefmoeder Artis kan praten, beter dan met zijn afwezige vader. Geïntrigeerd dwaalt hij door de naakte gangen, waar hij bestookt wordt met videokunst die het einde der tijden …Lees verder

Ross Lockhart is een schatrijke zestiger. Hij heeft geïnvesteerd in de Convergentie, een futuristisch ogende geheime instelling ergens in de voormalige Sovjet-Unie, waar mensen in vloeibare stikstof bij 0 graden Kelvin worden bewaard tot de wetenschap in staat is hen eeuwig leven te garanderen. Daar neemt hij samen met zijn zoon Jeffrey, de verteller, afscheid van zijn vriendin Artis, Jeff’s stiefmoeder, die ongeneeslijk ziek is en zal worden 'ingevroren'. In het tweede deel van het boek leren we Jeff beter kennen. Hij woont in New York en is aanzienlijk minder ambitieus dan zijn vader die het gezin al vroeg heeft verlaten. Zijn vriendin Emma draagt de zorg voor een problematische adoptiezoon. Don DeLillo (1936) geldt als een van de belangrijkste hedendaagse Amerikaanse schrijvers en zijn vaste lezers zullen ook in dit boek allerlei ideeën herkennen. Vooral het eerste deel van het boek is zwaar vanwege de bespiegelingen over technologie en menselijkheid, dood en (eeuwig) leven, tijd e…Lees verder

Over Don DeLillo

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Thousand Robots Thousandrobots (talk).

Donald Richard (Don) DeLillo (New York, 20 november 1936) is een Amerikaans auteur.

DeLillo is vooral bekend vanwege zijn romans, die een gedetailleerd portret schilderen van het Amerikaanse leven aan het eind van de twintigste en het begin van de eenentwintigste eeuw. Critici beschouwen hem als een van de centrale figuren van het literaire postmodernisme. Veel jongere Engelstalige schrijvers, zoals Bret Easton Ellis en David Foster Wallace, zeggen door DeLillo te zijn beïnvloed. Tegenwoordig woont hij in New York.

Criticus Harold Bloom heeft DeLillo een van de vier grote Amerikaanse romanciers van zijn tijd genoemd, samen met Thomas Pynchon, Philip Roth en Cormac McCarthy.

Bibliografie

Romans:

  • Americana (1971)
  • End Zone (1972)
  • Great Jones Street (1973)
  • Ratner's Star (1976)
  • Players (1977)
  • Running Dog (1978)
  • Lees verder op Wikipedia