Boek
Nederlands

De namen

Don DeLillo (auteur)
Een Amerikaan in Griekenland raakt gei͏̈nteresseerd in een geheimzinnige sekte die rituele moorden pleegt.
Titel
De namen
Auteur
Don DeLillo
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The names
Uitgever
[Antwerpen]:: Anthos /Manteau, 2006
358 p.
ISBN
90-223-1997-0

Besprekingen

De Amerikaanse risico-analist James Axton woont in Griekenland en reist door het Midden-Oosten vlak na het uitroepen van de islamitische revolutie in Iran. Zijn vrouw en zoon verblijven op een Grieks eiland waar een lijk wordt gevonden. Daardoor komt Axton in aanraking met een sekte die mensen wier naam bij voorbeeld met een C begint in Calcutta vermoordt. Het boek kent verschillende thema’s en lagen (relaties en familieleven, politiek, zakenwereld, Amerikaanse invloed op de rest van de wereld), maar er ontbreken een duidelijke structuur en een aangrijpend verhaal. De roman is gekenmerkt door een caleidoscopisch beeld van het Midden-Oosten toendertijd, met onbegrijpelijke wendingen en veel interactie tussen personages die steeds iets diepzinnigs te melden denken te hebben. De auteur (1936) is een beroemde Amerikaanse schrijver die door critici wordt beschouwd als een van de centrale figuren van het literaire postmodernisme. Dit boek verscheen al in 1982, maar kreeg nu pas een mooie Ne…Lees verder

Over Don DeLillo

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Thousand Robots Thousandrobots (talk).

Donald Richard (Don) DeLillo (New York, 20 november 1936) is een Amerikaans auteur.

DeLillo is vooral bekend vanwege zijn romans, die een gedetailleerd portret schilderen van het Amerikaanse leven aan het eind van de twintigste en het begin van de eenentwintigste eeuw. Critici beschouwen hem als een van de centrale figuren van het literaire postmodernisme. Veel jongere Engelstalige schrijvers, zoals Bret Easton Ellis en David Foster Wallace, zeggen door DeLillo te zijn beïnvloed. Tegenwoordig woont hij in New York.

Criticus Harold Bloom heeft DeLillo een van de vier grote Amerikaanse romanciers van zijn tijd genoemd, samen met Thomas Pynchon, Philip Roth en Cormac McCarthy.

Bibliografie

Romans:

  • Americana (1971)
  • End Zone (1972)
  • Great Jones Street (1973)
  • Ratner's Star (1976)
  • Players (1977)
  • Running Dog (1978)
  • Lees verder op Wikipedia