Boek
Nederlands

Stoppen met roken in 87 gedichten

Dimitri Verhulst (auteur)
+1
Stoppen met roken in 87 gedichten
×
Stoppen met roken in 87 gedichten Stoppen met roken in 87 gedichten

Stoppen met roken in 87 gedichten

Poe͏̈zie in acht reeksen over basisthema's van het bestaan: liefde, dood en het zoeken naar zingeving, waarbij humor, angst, vervoering en verbeelding een belangrijke rol spelen.
Titel
Stoppen met roken in 87 gedichten
Auteur
Dimitri Verhulst 1972-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2017
85 p.
ISBN
9789025451684 (paperback)

Besprekingen

Een bont allegaartje Verhulstiana

Poëzie. Dimitri Verhulst rommelde in zijn poëtische archieven en verzamelde in Stoppen met roken in 87 gedichten een grillig amalgaam van teksten, volgens bekend recept.

"Ik heb nog nooit iets goeds gelezen van een schrijver die was gestopt met drinken. Ga daar maar eens mee om, met dat besef, dat je ineens moet kiezen tussen de middelmatigheid of de ondergang", zo schreef Dimitri Verhulst onlangs in zijn column in Het Nieuwsblad. Om tussen neus en lippen aan te kondigen dat hij overweegt "te breken met mijn oudste en trouwste vriend: de alcohol". Zijn de teksten in zijn nieuwe bundel Stoppen met roken in 87 gedichten onder invloed van spiritualia geschreven? De titel geeft aan dat Verhulst worstelt met nog zo'n notoire genotsverschaffer: de tabak.

Paffend of niet, je kunt de opnieuw in Gent residerende schrijver geenszins verdenken van een productiviteitsdip. Verhulst bestormt de podia, betokkelt vrijmoedig de piano, croont erop los en roetsjte door het oude continent voor het tv-programma Made in Europe. Vorig najaar gooide hij ons ook nog twee romans in de schoot: De wereld gezien van beneden…Lees verder

Dimitri Verhulst (1972, Aalst) verloochent zijn verteltalent nooit. Ook in deze over acht reeksen uitgerolde gedichten overheerst de beschrijving. De poëzie manifesteert zich dan ook niet vanuit de diepte maar op de knooppunten in de verhaallijn. De combinaties variëren regelmatig. Een eigenzinnige woordkeuze staat hoog genoteerd in de vorm van zuidelijk taaleigen, archaïsch overkomende begrippen en neologismen: ‘asem’, ‘neerschreien’, ‘elkeen’, ‘winkelblaffetuur’, ‘insipide pik’ en ‘niksigheid’. Ook pakt hij uit met een trefzekere beeldspraak, bv. ‘zijn geur hangt nog in haar haren’, ‘vrij me vrij van zorgen’ en ‘de muren hijgen weer de buren uit’. Een derde troef is zijn soms schrijnende ironie, die aansluit op de traditie van de zwarte romantiek. Aan bod komen thema’s als liefde, zinloosheid, dood, en verlangen naar zowel puurheid als roes en vervoering: ‘met al mijn dorst naar dorst'. De vermenging van al deze en andere karakteristieken, ik noem nog gauw de religieuze verwijzingen…Lees verder

Over Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) is een Belgische schrijver en dichter.

Bio- en bibliografie

Dimitri Verhulst werd geboren te Aalst en groeide op in Nieuwerkerken. Bekend is dat zijn vader een postbode was met een drankprobleem. Daarnaast beschreef Verhulst het als een moeilijke jeugd. Hijzelf zei het volgende: “Er werd ongelofelijk veel gevochten thuis, de pinten vlogen door de woonkamer, er hing altijd agressie in de lucht (…) wij waren de losers, het crapuul, de messenvechters.”.

De titel Assevrijdag uit 1992 is een eigen uitgave voor enkele vrienden en bekenden. Zijn officiële debuut was de verhalenbundel De kamer hiernaast (1999), die genomineerd werd voor de NRC-prijs. Hij publiceerde verhalen en gedichten in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond en het tijdschrift Underground, waarvan hij redacteur is.

Lees verder op Wikipedia