Godverdomse dagen op een godverdomse bol

Dimitri Verhulst (auteur)

Godverdomse dagen op een godverdomse bol

Genre:
Tragikomische recapitulatie van de geschiedenis van de mensheid.
Onderwerp
Geschiedenis
Titel
Godverdomse dagen op een godverdomse bol
Auteur
Dimitri Verhulst 1972-
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Sanoma, 2008
186 p.
Aantekening
Gratis bijlage bij Humo 3551 (23 september 2008)

Andere formaten:

Besprekingen

Gitzwarte geschiedenisles van Dimitri Verhulst

Een literaire lefgozer, dat is Dimitri Verhulst ongetwijfeld. Als schrijver vindt hij zichzelf met elk boek opnieuw uit. Met de pikzwarte geschiedenisrace in Godverdomse dagen op een godverdomse bol is dat niet anders. Is het boek vooral een volgehouden stijloefening?

Dimitri Verhulst heeft het er tijdens het recente interviewoffensief nog maar eens flink ingepeperd: wie van hem verwacht dat hij als schrijver telkens dezelfde fratsen en kunsten zal opvoeren, komt bedrogen uit. Voor Verhulst schuilt het plezier van de penvoering in de stijlvariatie en de exploratie van nieuwe horizonten. Vraag hem niet om dunnetjes het succes van zijn burleske familiesaga De helaasheid der dingen over te doen, want dat is hem te gemakzuchtig en scoren voor open doel. Denk ook niet dat hij zich na de krullerige, bijna bucolische lofzang op de liefde in Mevrouw Verona daalt de heuvel af wéér aan pointillistische melancholie zal wagen. Nee, het was hoog tijd voor onversneden woede en cynisme. Dat…Lees verder

Nieuwe roman van Verhulst gratis bij 'Humo'

BRUSSEL  De literaire herfst begint dit jaar meteen met een schokgolf in het boekenvak. Godverdomse dagen op een godverdomse bol, de nieuwe roman van bestsellerauteur Dimitri Verhulst, verschijnt op 23 september als paperback bij het weekblad Humo. Gratis, zowaar.

Humo sloot daarvoor een ongetwijfeld dure deal met de schrijver en diens uitgeverij, het Nederlandse Contact. Bij de boekverkopers klinkt gemor.

Kranten en tijdschriften die gratis of voor een spotprijs een boek weggeven, het is al vaker gebeurd. Wel nieuw - Humo spreekt van een wereldprimeur - is dat het hier gaat om een nog niet verschenen roman van een van dé Vlaamse bestsellerauteurs van het moment. Van de vorige roman van Verhulst, De helaasheid der dingen, zijn inmiddels 80.000 exemplaren verkocht. In Vlaanderen zijn er geen drie die hem dat nadoen.

En toch, heel hooggespannen zijn de verwachtingen bij Humo niet. "We gaan wellicht op 320.000 exemplaren drukken", zegt Humo-businessmanager Chant…Lees verder

Een mensonvriendelijke Obama

Enkele weken geleden verspreidde Humo honderdduizenden gratis exemplaren van Godverdomse dagen op een godverdomse bol, het jongste boek van Dimitri Verhulst. Is het boek die oplage waard? Vier weken lang weegt onze leesclub pro's en contra's tegen elkaar af. Recensent Mark Cloostermans vindt het boek prachtig klinken. Lees en discussieer mee: uw vragen, bedenkingen, commentaren en reacties zijn zeer welkom op www.standaard.be/leesclub

Misschien moet Godverdomse dagen gelezen worden als poëzie

Hoelala, wat worden sommige lezers kwaad van Godverdomse dagen op een godverdomse bol. Het is ook nooit goed. Voor hetzelfde geld (namelijk: gratis) had Humo een middelmatig romannetje weggegeven, over kindermisbruik of een jeugd op het Vlaamse platteland, in een kiemvrij Nederlands. Maar nee, het werd Godverdomse dagen, een sardonische komedie en een weergaloze stijloefening. In een tot kunsttaal opgepimpt Vlaams bovendien. Waar zitten die oud-strijders van het Taal Aktie Komitee en het Davidsfonds als je hen nodigt hebt?

Krawietelen, verdorven (in plaats van bedorven), teeuwsig, klus (dit is: buik), speken, malsig, pietsen, de zeer, viezevazerijen... - soms weet je niet meer of het een onbekend Vlaams of een verzonnen woord is. Dimitri Verhulst strooit deze woorden als krenten in zijn pap. Het belangrijkste kenmerk van zijn taal is echter het rijm.

'Rijg het rapaille aan rapieren!' allitereert hij. Eld…Lees verder

Wat een overbodig boek

Enkele weken geleden verspreidde Humo honderdduizenden gratis exemplaren van Godverdomse dagen op een godverdomse bol, het jongste boek van Dimitri Verhulst. Een knappe marketingstunt, maar is het boek die oplage waard? Vier weken lang weegt onze leesclub alle pro's en contra's tegen elkaar af. Gie van den Berghe vindt het boek tijdverspilling. Lees en discussieer mee: uw vragen, bedenkingen, commentaren en reacties zijn zeer welkom op www.standaard.be/leesclub

Lang geleden dat ik me nog zo stierlijk verveeld heb. Met een boek nog wel. 't Is dat ik het moest bespreken, anders was het snel bij het oud papier beland. De titel zet de toon: Godverdomse dagen op een godverdomse bol. De originaliteit wordt op de omslag in de verf gezet met een net doorgedrukte pisbak. Inderdaad, binnenin herleidt Dimitri Verhulst mens en mensheid tot pis en kak, lul en kut, vuist en macht.

Schrijven is, als het goed is, ook communicatie. Hier is de boodschap mensvijandig. Sapiens of niet, Verhulsts homo is een (machts)wellustige, vernielzuchtige soort. Minder dan een beest, een ondier. Een groot schrijver zou hier nog iets moois van maken, een tragedie bijvoorbeeld, maar die paradox is Verhulst ontgaan. Hij houdt het op platvloersheid en platitudes, een schijn van diepgang en het gemak van cynisme. Goedkoop en gratis (bij Humo). De auteur wordt geprezen omdat hij dialect en toogpraat integreert, en om zijn prestatie in amper tweehonderd bladzijden de hele…Lees verder

Wie de grootste muil heeft

Enkele weken geleden verspreidde Humo honderdduizenden gratis exemplaren van Godverdomse dagen op een godverdomse bol, het jongste boek van Dimitri Verhulst. Een knappe marketingstunt, maar is het boek die oplage waard? Vier weken lang weegt onze leesclub alle pro's en contra's tegen elkaar af. Peter Vandermeersch bijt de spits af. Lees en discussieer mee: uw vragen, bedenkingen, commentaren en reacties zijn zeer welkom op www.standaard.be/leesclub

Laat me beginnen met een beeld. Toen ik enkele weken geleden 's ochtends de redactie van De Standaard binnenstapte, stond aan de balie van de receptie een jonge man van een of ander koeriersbedrijf. In de achterzak van zijn versleten jeans zat, bijna achteloos, een boekje gepropt. Godverdomse dagen op een godverdomse bol van Dimitri Verhulst. Met de groeten van dat 'Onafhankelijk weekblad voor Radio en Televisie' dat dankzij het hoofd van de Brusselse politie al eens gratis publiciteit krijgt.

Bij gebrek aan gratis publiciteit moet het weekblad al eens zijn eigen reclame verzorgen. Dat deed het een maand of twee geleden door het nieuwste boek van Vlaanderens hipste auteur op enkele honderdduizenden exemplaren aan zijn lezers uit te delen. Een stunt om jaloers op te zijn, vindt de marketeer in mij. Want ga maar na: Humo en Dimitri Verhulst bereikten daarmee in één klap meer lezers dan een heel seizoen boekenprogramma's van de VRT bij elkaar. Niet met iets over boeken. Maar gew…Lees verder

Lijdzaam verzet tegen een godverdomse stunt

CLOSE-UP BOEKHANDELS proberen actie rond Dimitri Verhulst te counteren Morgen krijgt u bij 'Humo' gratis de nieuwe roman van Dimitri Verhulst; in de boekhandel kunt u het boek pas over een week kopen. Het verzet van de boekhandels is lijdzaam: dan kopen we zelf maar Humo's in.

De boekhandelaars reageren veeleer gelaten, al had Humo zelf duidelijk op een rel gehoopt.

BRUGGE

Of je er nu blij om bent of niet, je moet het de auteur Dimitri Verhulst, uitgeverij Contact en het weekblad Humo wel nageven: ze brengen - voor zover wij konden achterhalen - echt een wereldprimeur. Een nieuwe roman van een bestsellerauteur weggeven bij een weekblad, het is niet eerder gezien. Je zou denken dat gebroodroofde boekhandelaars moord en brand schreeuwen, maar naarmate dinsdag dichterbij komt, wordt er vooral erg pragmatisch gereageerd.

'We verkopen de nieuwe Dimitri Verhulst, niet de Humo.' Hilde Vansteenvoort van Boekcargo in Leuven zet lachend de puntjes op de i. De boekhandel verkoopt morgen Godverdomse dagen op een godverdomse bol voor 2,30 euro. 'De Humo krijgt u er gratis bij', zegt de reclametekst met een knipoog. De goede verstaander heeft meteen door: Boekcargo slaat morgen een stapel tijdschriften in, al kunt u normaal geen pers kopen in de winkel.

Lees verder

Partij voor achteruitgang

Groteske geschiedenis voor dummy's: buiten enkele hilarische klankspelletjes en vergezochte woorden valt er niets te beleven in het hopeloos gehypete Godverdomse dagen op een godverdomse bol van Dimitri Verhulst.

't Vaart en 't rijdt en 't vliegt, baas der oceanen, de gronden en de hemel, keizer van alle beesten.' Dimitri Verhulst laat er in Godverdomse dagen op een godverdomse bol geen twijfel over bestaan: de mensheid brengt de wereld om zeep. Als in een middeleeuwse dodendans schildert Verhulst een grotesk portret van menselijke zelfgenoegzaamheid en verblinding die begonnen is met de geboorte van het menselijke wezen uit het schuim van de zee. Bijna tweehonderd bladzijden lang laat Verhulst zijn instrumenteel hoofdpersonage het - afgekort tot 't - door enkele scharniermomenten van de menselijke beschaving razen om aan te tonen dat elke zogenaamde vooruitgang nep was: 'Moet er nog geen partij voor de achteruitgang worden opgericht?' Of het nu elkaar de schedel inslaat of de dierenwereld rondom hem, dood en verderf is immers toch de weg van alle vlees. Je zou van minder een romantische reactionair worden.

De boodschap van Verhulsts barokke tirade tegen de menselijk…Lees verder

Mensen die al wegkijken bij de luttele seconden die de journaals nog durven uitzenden van al het kwaad waartoe de mens in staat is, zullen de nieuwe roman van Dimitri Verhulst met gesloten ogen moeten lezen, vrees ik. Het begint al meteen goed. Het motto van L.H. Wiener, nog zo'n onverbeterlijke misantroop, kon niet beter gekozen zijn: "Gedenken wij in onze boeken de mens, die zich als een kwaadaardig virus voortplant in totale suprematie over alles wat leeft en eens geleefd heeft en nooit meer zal terugkomen." De toon is gezet. Meer dan deze meesterlijke aansporing heeft Verhulst niet nodig om in Godverdomse dagen op een godverdomse bol het vuur aan het lont van ons evolutionair falen te steken.

"Alle begin is moeilijk. Kijk maar. 't Kruipt uit het water zonder om te zien" ? dat zijn de eerste zinnen en vanaf deze verre voorouder wordt de menselijke voortgang en geschiedenis genadeloos te kijk en te kakken gezet. 't, wij dus ? van Carboonreptiel tot onze huidige vertic…Lees verder
Gebonden editie van de in september 2008 gratis bij het blad Humo verspreide tekst. De titel is even slikken, maar daarna krijg je de geschiedenis van de mensheid in spetterend proza in een kleine 200 pagina's gepresenteerd. Personages zijn er niet echt in deze roman. Centraal staat 't, wat staat voor de mens in zijn algemeenheid. Pijlsnel wordt de lezer meegezogen, vanaf het op vaste wal kruipen van de mens, door momenten uit de geschiedenis, die - zonder al te veel verwijzingen - gemakkelijk te herkennen zijn, tot het nu. Een uiterst misantropisch wereldbeeld dat de Vlaamse schrijver (1970) de lezer voorhoudt. De mens staat, ook in latere ontwikkelingsmomenten, maar al te dicht bij de dieren; van hem is weinig goeds te verwachten. Verhulst heeft een opmerkelijk boek geschreven. Eerder viel hij op met o.a. 'De helaasheid der dingen' en 'Mevrouw Verona daalt de heuvel af'. De roman is origineel qua invalshoek en wordt bij voortduring bijeengehouden door grotesk en bewonderenswaardig s…Lees verder

Over Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) is een Belgische schrijver en dichter.

Bio- en bibliografie

Dimitri Verhulst werd geboren te Aalst en groeide op in Nieuwerkerken. Bekend is dat zijn vader een postbode was met een drankprobleem. Daarnaast beschreef Verhulst het als een moeilijke jeugd. Hijzelf zei het volgende: “Er werd ongelofelijk veel gevochten thuis, de pinten vlogen door de woonkamer, er hing altijd agressie in de lucht (…) wij waren de losers, het crapuul, de messenvechters.”.

De titel Assevrijdag uit 1992 is een eigen uitgave voor enkele vrienden en bekenden. Zijn officiële debuut was de verhalenbundel De kamer hiernaast (1999), die genomineerd werd voor de NRC-prijs. Hij publiceerde verhalen en gedichten in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond en het tijdschrift Underground, waarvan hij redacteur is.

Lees verder op Wikipedia