Titel
Onzichtbaar
Auteur
Deon Meyer
Vertaler
Martine Vosmaer Karina van Santen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Afrikaans
Oorspr. titel
Onsigbaar
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2012
358 p. : ill.
ISBN
9789400500020 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De originele versie van Deon Meyers Onzichtbaar verscheen in 2007 onder de titel Onsigbaar. Na het megasucces van 13 uur, uitgeroepen tot thriller van het jaar 2012, lag het voor de hand dat de romans van Meyer nu in versneld tempo vertaald zullen worden. Onzichtbaar geeft een gedegen inzicht in het oeuvre van deze Zuid-Afrikaanse grootmeester in het misdaadgenre: het is nu eens niet een Benny Griessel-verhaal (de vaste speurder-politieman in de whodunit-romans van Meyer), maar een roman die nadrukkelijk focust op de psychologie van de personages.
Vertellende ik-figuur is Lemmer, een bodyguard die de opdracht krijgt Emma le Roux te beschermen. Waarom Emma een beroep heeft gedaan op de diensten van een bodyguard, wordt van bij de aanvang van de roman duidelijk gemaakt: ze vreest voor haar leven nadat ze op televisie een zekere Cobus heeft gezien die gezocht wordt en in wie ze haar verdwenen broer Jacobus meende te herkennen. Haar telefoontje naar de ver…Lees verder
De rijke Emma le Roux is vastbesloten haar twintig jaar geleden verdwenen broer te vinden. Als zij wordt overvallen, huurt zij Lemmer in als bodyguard. Samen volgen ze een spoor dat hen naar de binnenlanden van Zuid-Afrika leidt. Maar een onbekende wil absoluut verhinderen dat zij iets vinden en er volgen diverse aanslagen. Spannend en knap opgebouwd verhaal (oorspronkelijk uit 2007, maar nu vertaald) dat zich net als de andere boeken van deze schrijver afspeelt in Zuid-Afrika met veel aandacht voor de geografie, geschiedenis en milieuaspecten van het land. Hoofdpersoon is de sympathieke Lemmer die moeite heeft met zijn eigen temperament, veroordeeld is na doodslag, maar superloyaal is naar zijn werkgever en klant. Als lezer voel je je sterk verbonden met hem waardoor je het boek niet makkelijk weg zult leggen. Het taalgebruik is niet moeilijk, het boeiende verhaal knap opgebouwd met veel spanningselementen en onderhoudend tot het eind. Normale druk.

Over Deon Meyer

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel

Deon Godfrey Meyer (Paarl, 4 juli 1958) is een bekroonde Afrikaanstalige thrillerauteur.

Leven en werk

Deon Meyer werd geboren op 4 juli 1958 in Paarl. Hij deed eindexamen in 1976 aan de Schoonspruit High School in Klerksdorp. Hij studeerde aan de Potchefstroomse Universiteit voor Christelijk Hoger Onderwijs waar hij zijn bachelorgraad behaalde in Engels en Geschiedenis als hoofdvakken. Later behaalde hij een honours degree aan de Universiteit van de Vrijstaat. Hij woonde lang in het historische kustplaatsje Melkbosstrand waar hij de meeste van zijn romans schreef.

In de jaren tachtig werkte hij als journalist bij Die Volksblad, op de pr-afdeling van de Universiteit van de Vrijstaat, en hij begon als copywriter bij Sanlam. In 1991 werd hij benoemd als hoofd interne communicatie en directeur van Sanlams publiciteitsafdeling. Na Sanlam begon hij zijn eigen onderneming gespecialiseerd in virtuele gemeenschappen op inter…Lees verder op Wikipedia

Suggesties