Boek
Nederlands
Leven en werk van de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege, Nobelprijswinnaar voor de Vrede 2018, die vrouwen behandelt die het slachtoffer zijn geweldadige verkrachtingen en genitale verminking.
Titel
Pleidooi voor leven
Auteur
Denis Mukwege Berthild Åkerlund
Vertaler
Mieke Maassen Alice Teekman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Plaidoyer pour la vie
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2019
254 p. : kaarten
ISBN
9789044541977 (paperback)

Besprekingen

Op 5 oktober 2018 ontving de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege (1955), auteur van dit boek, de Nobelprijs voor de Vrede. Zijn werk en leven staan in dienst van het behandelen van vrouwen die het slachtoffer zijn van gewelddadige verkrachtingen en genitale verminking. En van uit het uit de wereld proberen te krijgen van deze praktijken. Verkrachting en genitale verminking zijn tot oorlogswapens gemaakt. Vrouwen worden fysiek en geestelijk kapotgemaakt, evenals familieverbanden en sociale en economische structuren. In dit boek verhaalt de auteur over zijn leven, zijn werk en de vervlechting van beide. Hij geeft tegelijk ook inzicht in de achtergrond van zijn drijfveren en uiterst moeilijke omstandigheden waaronder hij tot op de dag van vandaag werkt. Zeer indrukwekkend boek.

Over Denis Mukwege

CC BY 2.0 - Foto van/door Radio Okapi

Denis Mukengere Mukwege (Bukavu, 1 maart 1955) is een Congolees gynaecoloog en expert op het vlak van seksueel geweld in conflictgebieden. In 2018 werd hij als mensenrechtenverdediger bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede.

Levensloop

Zijn vader was protestants predikant van de pinksterbeweging. Hij genoot lager onderwijs bij het koninklijk atheneum van Bukavu en middelbaar onderwijs bij het instutuut Bwindi waar hij in 1974 een diploma biochemie behaalde. Na twee jaar aan de polytechnische faculteit van de Universiteit van Kinshasa schreef hij zich in 1976 in aan de medische faculteit van Burundi, alwaar hij in 1983 als dokter afstudeerde. Hij begon te werken in het Lemerahospitaal in Zuid-Bukavu en kreeg in 1984 een beurs van de Zweedse pinkstermissie om zich te specialiseren in gynaecologie aan de Universiteit van Angers.

In 1999 richtte hij in Bukavu het ziekenhuis van Panzi op voor behandeling van slachtoffers van …Lees verder op Wikipedia