Boek
Nederlands

Licht uit in Wonderland

DBC Pierre (auteur), Martine Vosmaer (vertaler), Karina van Santen (vertaler)
Een sui͏̈cidale jonge Engelsman, die overhoop ligt met de kapitalistische maatschappij, maakt een bizarre reis via Tokio naar Berlijn.
Onderwerp
Kapitalisme
Titel
Licht uit in Wonderland
Auteur
DBC Pierre
Vertaler
Martine Vosmaer Karina van Santen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lights out in Wonderland
Uitgever
Amsterdam: Podium, 2010
382 p.
ISBN
9789057594212 (paperback)

Besprekingen

Satirische roman over het failliet van de westerse beschaving. De anti-kapitalist Gabriel Brockwell besluit zelfmoord te plegen omdat hij niet vrij kan leven in de door bankiers verziekte samenleving. Als afscheid wil Gabriel zich uitleven in een festijn van drugs en drank. Hij reist daarvoor naar Tokio waar zijn vriend Smuts als kok werkt in een delicatessenrestaurant. In dronken toestand serveert Smuts een giftige vis aan een maffiabaas en belandt in de cel. Gabriel vliegt naar Berlijn waar hij betrokken raakt bij de organisatie van een bacchanaal in de verlaten gewelven van vliegveld Tempelhof. Didier de Bask, die decadente feesten organiseert op geheime locaties, is de enige die Smuts kan loskopen. Gabriel biedt Didier daarom zijn diensten aan. Gabriels hilarische odyssee wordt beschreven in een exuberante, ‘gedrogeerde’ taal die het bankroet van het kapitalisme profeteert en de obscene excessen van genot aan de kaak stelt. Een hartstochtelijk boek vol literaire bravoure! DBC Pier…Lees verder

Over DBC Pierre

CC BY 3.0 - Foto van/door Günter Prust

DBC Pierre (Adelaide, juni 1962) is het pseudoniem van de Australische schrijver Peter Warren Finlay.

DBC staat voor Dirty But Clean ('smerig maar schoon'; maar clean kan ook 'niet meer verslaafd' betekenen) en Pierre is de bijnaam die de schrijver van zijn vrienden kreeg. Hij werd in Australië geboren, maar groeide op in een rijke Britse gemeenschap in Mexico en ziet zichzelf nog steeds meer als Mexicaan dan als Australiër.

Hij heeft echter niet lang kunnen genieten van de rijkdommen die zijn familie had in Mexico. Toen hij 16 jaar was, werd zijn vader ziek. Bovendien schreef de Mexicaanse president José López Portillo een decreet uit waarin hij het banksysteem van het land nationaliseerde. Dit kostte Finlays familie haar fortuin en hij noemt deze gebeurtenis zelf het begin van al zijn problemen.

Hij is namelijk zowel drugs- als gok-verslaafd geweest. Om aan geld te komen, heeft hij zelfs het huis van een van zijn vrienden verkocht en de o…Lees verder op Wikipedia

Suggesties