Twee intiem bevriende internetjournalisten raken meer en meer in de ban van een Franse hooglerarenechtpaar, marxistische filosofen met als specialiteit het moderne consumentisme.
Titel
Geconsumeerd
Auteur
David Cronenberg 1943-
Vertaler
Arjaan van Nimwegen Thijs van Nimwegen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Consumed
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014
350 p.
ISBN
9789023486893 (paperback)

Besprekingen

NON CONSUMMATUM EST

Regisseur David Cronenberg verrast met een thriller, maar veel heeft zijn poging niet om het vermangelde lijf. Het devies blijft: filmmaker, blijf bij uw pellicule.

Dat David Cronenberg tout court ooit fondsen kreeg om zijn films te maken, niemand die het begrijpt. Want welke Hollywoodbons wil nu geld pompen in kafkaëske horror als The Fly (1986) - man verandert in reuzenvlieg - of bizarre seksthrillers als Crash (1996) - jeugd kickt op seks in crashende auto's. Zelfs zijn recentere werk waarin existentieel geweld als onderwerp dient voor film noirs met een hoek af - A History of Violence (2005) en Eastern Promises (2007) - kun je bezwaarlijk hapklaar cinemavoer noemen. Ergens in de heuvels van LA moet een gestoorde maniak met een voorkeur voor lugubere dissecties van vlees en geest mecenas spelen voor Cronenberg, en gelukkig maar: anders verschraalde cinema helemaal tot een glijmiddel voor popcorn en plastic actiefiguurtjes.

Cronenbergs cinematografische verdiensten staan buiten kijf, maar of hij nu per se een boek moest schrijven? De veelbelovende openingsscènes van Geconsumeerd zijn alvast flitsend gemonteerd: Naomi en Natha…Lees verder

Het romandebuut van de beroemde Canadese filmregisseur (1943) draait om Naomi en Nathan, twee intiem bevriende internetjournalisten. Ze raken meer en meer in de ban van het Franse hooglerarenechtpaar Célestine en Aristide Arosteguy, marxistische filosofen met als specialiteit het moderne consumentisme. Célestine is dood en aangevreten in haar appartement aangetroffen. Haar man Aristide is op de vlucht en wordt door Naomi getraceerd in Tokio. Nathan, specialist in medische dossiers, bezoekt in Boedapest de door Interpol gezochte chirurg Zoltán Molnár. Ze gaan beiden aan embedded journalism doen, waarbij Naomi bij de van moord verdachte Aristide gaat inwonen. De roman heeft de sfeer van de taboedoorbrekende films van de auteur (The Fly, Crash), waarbij thema’s als pathologisch gedrag, afwijkende seksualiteit, wetenschappelijk onderzoek en moderne techologie ‘eng’ met elkaar worden verbonden. Die laatste beschrijft hij vaak en te detailistisch, wat op het moderne product-fetisjisme lijkt…Lees verder

Over David Cronenberg

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door No machine-readable author provided. Nikita~commonswiki assumed (based on copyright claims).

David Paul Cronenberg (Toronto, 15 maart 1943) is een Canadees filmregisseur die gespecialiseerd is in het maken van horrorfilms en psychologische thrillers. Veel van deze films bevatten ook futuristische en maatschappijkritische elementen.

Cronenberg schrijft, regisseert en produceert zijn meeste films in eigen beheer voor een laag budget. Hierdoor kent hij volledige artistieke vrijheid en is hij onafhankelijk van grote studio's. Cronenberg heeft een zeer herkenbare stijl en hij wordt daarom gezien als filmauteur. Hoewel zijn films nooit heel erg succesvol zijn geweest, heeft hij een enorme fanbase en een cultreputatie weten op te bouwen.

Zijn succesvolste films zijn Videodrome, The Fly, Dead Ringers, Crash, A History of Violence en Eastern Promises. In 2018 werd aan hem de Gouden Leeuw oeuvre prijs toegekend.

Hij speelt een rol in de 5de aflevering van het 3de seizoen in Star Trek Discovery. Zijn kenmerkende bril is hierin ook aanwezig.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties