Boek
Nederlands

#seksisme : nee, wij overdrijven niet!

Cathérine Ongenae (redacteur), Liesbeth Kennes (auteur), Jamila Channouf (auteur)
Dertien bekende Vlaamse vrouwen geven aan de hand van voorbeelden hun visie op hedendaags seksisme.
Onderwerp
Seksisme
Titel
#seksisme : nee, wij overdrijven niet! / red. Cathérine Ongenae ; met bijdragen van Liesbeth Kennes, Jamila Channouf, Elke Jeurissen ... [et al.]
Redacteur
Cathérine Ongenae
Auteur
Liesbeth Kennes Jamila Channouf Elke Jeurissen
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Seksisme
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Polis, 2015
173 p.
ISBN
9789463100373 (paperback)

Besprekingen

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat seksisme geen noemenswaardige rol meer speelt in onze samenleving. Vrouwen die dit anders zien, zouden overdrijven. De Vlaamse auteur van dit boekje, journaliste, columniste en antropologe, laat samen met andere lokaal bekende vrouwen zien dat seksisme anno 2015 nog bestaat. Of het nu gaat om rolpatronen, seksueel geweld, moederschap of het glazen plafond, seksisme zit nog altijd op allerlei zichtbare en onzichtbare manieren ingebakken in de hedendaagse maatschappij. In deze bundel leggen dertien Vlaamse vrouwen met verschillende achtergronden aan de hand van uiteenlopende voorbeelden de structuren bloot die ondergronds nog altijd de blauwdruk vormen van de positie die vrouwen in het maatschappelijk leven innemen. Een toegankelijk en leesbaar boekje over een altijd actueel thema. Jammer is wel dat de auteurs in Nederland nauwelijks naamsbekendheid hebben.

Over Cathérine Ongenae

Cathérine Ongenae (Sint-Niklaas, 1971) is een Belgische journaliste, antropologe en columniste.

Als kind verhuisde ze in 1973 naar Varsenare. Ze ging politieke en sociale wetenschappen, en vervolgens vergelijkende cultuurwetenschappen studeren aan de Universiteit Gent en studeerde af in 1995. In 2005 verscheen ze in een bijrol in de tv-serie Het Geslacht De Pauw.

Als journalist ging ze aan de slag bij De Morgen alwaar ze specialiseerde in mode en lifestyle. Haar aandacht voor het waarom van menselijk handelen en seksisme maakte haar coördinator van de DM-katern Wax. Daarnaast schrijft ze ook voor Knack, Deredactie.be en Feeling.

In de nasleep van massaal gedeelde getuigenissen over seksuele intimidatie gaf Ongenae in 2015 een boek uit bij uitgeverij Polis: #seksisme. Nee, wij overdrijven niet!

Met acht andere vrouwen stelde ze zich burgerlijke partij in de strafzaak over grensoverschrijdend gedrag tegen Bart De Pauw.

Lees verder op Wikipedia