Boek
Nederlands

Lieg voor mij

Caroline Bock (auteur)
+1
Lieg voor mij
×
Lieg voor mij Lieg voor mij
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
De zeventienjarige Skylar liegt tegen de politie over de betrokkenheid van haar vriend Jimmy bij de aanval op twee Salvadoraanse immigranten. Jimmy heeft haar immers sinds haar moeders dood in bescherming genomen. Maar dan begint Skylar te twijfelen: mag ze zo’n misdaad wel verzwijgen?
Onderwerp
Racisme, Geweld, Vriendschap
Titel
Lieg voor mij
Auteur
Caroline Bock
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lie
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2012
271 p.
ISBN
9789022327319 (paperback)

Besprekingen

Skylar Thompson is het hoofdpersonage in dit nieuwe boek in de 'Edge'-reeks. Ook dit boek uit de reeks wordt gevormd door een opeenstapeling van conflicten, liefdesproblemen en gewetenswroeging. Is hij de juiste jongen, want is hij wel oprecht? Heb ik de juiste keuze gemaakt? Moet ik luisteren naar de raad van mijn overleden moeder? Te veel vragen voor een overvol tienermeisjeshoofd.
Skylars vriendje Jimmy is haar steun en toeverlaat; naast haar vriendin Lisa Marie is hij de enige die haar opvangt. Haar vader werkt dubbele shifts omdat hij het verlies van zijn vrouw niet aankan. Jimmy neemt Skylar volledig onder zijn hoede en maakt zichzelf al gauw onmisbaar. Wanneer Jimmy’s haat ten overstaan van homo’s, latino’s enz. uit de hand loopt, leert Skylar een andere Jimmy kennen. Ze is getuige van een vechtpartij (of zoals de jongeren het in het boek noemen:  ‘tacovreter treiteren’) waarbij ook Jimmy betrokken is. Een van de jongens die ze aanvielen, komt hierdoor in het ziekenhuis t…Lees verder
Als Skylars vriendje Jimmy wordt beschuldigd van de brute mishandeling van twee jonge immigranten, blijkt Skylar (17) een belangrijke getuige. Skylar houdt haar mond over wat ze heeft gezien, voor Jimmy en voor haar vrienden. Jimmy heeft haar gered. Toen haar moeder stierf een jaar geleden, gaf hij Skylar een veilig gevoel. Nu heeft Jimmy haar nodig. Maar hoe lang houden Skylar en Sean, die medeplichtig is aan het 'tacovreter treiteren', het vol te zwijgen over die avond? Realistisch verhaal geschreven vanuit wisselend perspectief in de ik-vorm. Hierdoor pakt het verhaal je nogal laat, maar het biedt wel verdieping. Subtiele beelden doemen op van de hoofdpersonen: soms hard, meedogenloos, soms stuk van verdriet en onmachtig. Onderdeel van de reeks 'Edge: lezen tot op het randje'. Omslag met foto. De tekst is gedrukt in een wat groter lettertype met een ruime bladspiegel. Spannend en realistisch verhaal vol dilemma’s over vriendschap, geweld, macht en rechtvaardigheid. Vanaf ca. 15 jaar.

Lieg voor mij

De zeventienjarige Skylar Thompson heeft net haar moeder begraven. Haar vader is ambulancier en werkt dubbele shiften om niet te moeten nadenken. Ook hij heeft verdriet. Skylar kan het verlies van haar moeder niet verwerken. Ze vindt alleen steun bij een nieuwe jongen in haar klas: Jimmy. Hij neemt haar onder zijn hoede en maakt zich onmisbaar. Hij zorgt ervoor dat Skylar volledig afhankelijk van hem wordt. Wanneer zijn haat tegen homo's, latino's en andere vreemdelingen uit de hand loopt, ziet Skylar een andere Jimmy. Zal zij hem steunen in zijn leugens tegen de politie omdat hij haar onderdrukt of denkt ze aan de goede raad van haar moeder om steeds de waarheid te zeggen?
Een jeugdroman die veel emoties losmaakt en de spanning opbouwt tot de laatste pagina. Het thema - homofobie en vreemdelingenhaat - is jammer genoeg erg actueel. Elk hoofdstuk laat ons de gebeurtenissen volgen uit het standpunt van een ander personage. Ieder personage zit met iets of met zichzelf in de knoop…Lees verder