Lettertype dyslexie
Nederlands

Wat stinkt daar zo ? : zes nieuwe verhalen

Burny Bos (auteur), Hans De Beer (illustrator)
+1
Wat stinkt daar zo ? : zes nieuwe verhalen
×
Wat stinkt daar zo ? : zes nieuwe verhalen Wat stinkt daar zo ? : zes nieuwe verhalen

Wat stinkt daar zo ? : zes nieuwe verhalen

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
De familie Mol-de Mol beleeft allerlei avonturen. Papa Mol komt in een modderpoel terecht. Oma Mol neemt de molletjes Stoffer en Streep mee naar de bioscoop. Mama en papa Mol verrassen de juf met een wel erg origineel herfststukje enz.
Onderwerp
Mollen
Extra onderwerp
avontuur, humor
Leesniveau
AVI 6
Titel
Wat stinkt daar zo ? : zes nieuwe verhalen
Auteur
Burny Bos
Illustrator
Hans De Beer
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: De Vier Windstreken, 2000
46 p. : ill.
ISBN
90-5579-493-7

Besprekingen

De familie Mol-de Mol bestaat uit een vader mol, een moeder, de tweeling Stoffer en Streep, en oma. Alle leden van het gezin zijn mollen, maar voor de rest lijken ze erg op een gewone mensenfamilie. Het boekje bestaat uit zeven afzonderlijke, korte verhaaltjes. In het eerste hoofdstuk wordt de familie voorgesteld. Verfrissend genoeg verdient moeder het geld en blijft vader thuis om te poetsen en om voor de kinderen te zorgen.
De verhaaltjes zitten vol humor, vooral door het impulsieve en kinderachtige gedrag van de vader, dat als een rode draad door de verhalen loopt. Zo gaan de mollen 's nachts in elkaars bed liggen, wordt vader uitgelachen door een punkmol, zakt hij weg in het water en moeten de moeder en de tweeling hem helpen, en raakt hij zoek in een pretpark. Een alleswetende verteller die chronologisch verslag levert van de gebeurtenissen, is aan het woord. Die eenvoudige opbouw maakt het verhaal geschikt voor jonge lezers, net als de grote letters, speciaal bedoeld voor k…Lees verder
De familie Mol-de Mol, bestaande uit vader, moeder, oma, Stoffer en Streep, maken weer allerlei alledaagse avonturen mee, die men in iedere familie wel kent: bij elkaar in bed slapen, naar het pretpark gaan, gymnastiekoefeningen doen, een herfststukje maken en gaan zwemmen in een meertje. Alleen loopt dat laatste slecht af voor vader: hij verdrinkt bijna in een modderpoel en stinkt een uur in de wind. De verhalen kennen veel humor die versterkt wordt door de prachtige, kleurige, precieze illustraties. Burney Bos behoeft als auteur voor (jonge) kinderen nauwelijks introductie. Uitnodigend boekje voor beginnende lezers (thuis-school); eenvoudig, treffend, mooi Nederlands; stevige uitgave; mét informatie over auteur en illustrator. Kenmerkend voor deze serie is: begrijpelijke verhalen; veel tekeningen, weinig tekst; korte hoofdstukjes; bedoeld om zelf te lezen door kinderen vanaf ca. 7,5 jaar, voorlezen vanaf ca. 5 jaar.

Familie Mol-de Mol. Wat stinkt daar zo?

Een zevental korte verhaaltjes waarin de grappige familie Mol-de Mol gekke dingen beleeft. Door de humoristische illustraties die schitterend zijn worden de dagelijkse gebeurtenissen een waar avontuur. In de verschillende hoofdstukjes leren we de familie kennen. Wanneer de mollenfamilie niet kan slapen verhuist ieder naar een ander bed wat chaos en pret teweeg brengt. Daardoor worden ze zo moe dat ze een gat in de dag slapen. Op een snikhete dag willen ze met zijn allen gaan zwemmen in het meertje maar dit draait wat anders uit wanneer papa Mol erin duikt en wegzakt in een ... stinkende poel. Mama Mol moet hem er eruit trekken met een touw aan de trekhaak van de auto. Papa Mol blijkt altijd de pineut te zijn. In het pretpark hebben ze allen een rode muts op zodat ze elkaar kunnen terugvinden. Maar papa Mol heeft pech: een punkmol gaat er met zijn muts vandoor gaat en papa blijft zoek. Ma Mol, in haar mobiele rolstoel, zorgt wel voor hilarische toestanden. Als ze met haar kleinkinderen…Lees verder

Over Burny Bos

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door KRO

Bernard Gerrit (Burny) Bos (Haarlem, 8 april 1944) is een Nederlandse producent, scenario- en kinderboekenschrijver. Ook werkte hij als acteur aan kinderprogramma's op radio en televisie mee.

Loopbaan

Tot 1974 was hij onder meer onderwijzer en leraar tekenen. Daarna was Bos werkzaam bij de AVRO-radio. In 1975 kreeg hij van de zilveren Reissmicrofoon jury een eervolle vermelding voor de Ko de boswachtershow (radio) en in 1977 voor Radio Lawaaipapegaai. In 1981 gaf de jury voor de Zilveren Nipkowschijf een eervolle vermelding aan de televisieserie Lawaaipapegaai. In 1983 ontving hij de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn gehele radio-oeuvre.

In de periode van 1977 tot 2004 heeft Bos meer dan 40 kinderboeken geschreven. Sommige boeken zijn uitgegeven in meer dan 20 landen.

Van 1984 tot 1989 was Bos hoofd van de jeugdafdeling van de VPRO. Onder zijn supervisie werden programma's als Theo en Thea…Lees verder op Wikipedia

Suggesties