Boek
Nederlands

Alexander de Grote

Burny Bos (auteur), Hans De Beer (illustrator)
+1
Alexander de Grote
×
Alexander de Grote Alexander de Grote
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een slimme muis redt zijn familie van de hongerdood door vermomd als speelgoedbeer de kat des huizes om de tuin te leiden. Prentenboek met grote schilderingen in gedekte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Dapper zijn, Katten, Muizen
Titel
Alexander de Grote / een verhaal van Burny Bos ; met tekeningen van Hans de Beer
Auteur
Burny Bos
Illustrator
Hans De Beer
Taal
Nederlands
Uitgever
[Plaats van uitgave niet vastgesteld]: De Vier Windstreken, © 2000
[28] p. : ill.
ISBN
9789055795185 (hardback)

Besprekingen

In het prentenboek Alexander de Grote herken je de fijn uitgewerkte, met aquarel ingekleurde pentekeningen van Hans de Beer en de humor in het verhaal van Burny Bos. Niet Lars de kleine IJsbeer is de held, maar de kleine muis Alexander de Grote. Deze muis woont met zijn hele familie in Onder de Planken, een grote ruimte onder de planken vloer van het herenhuis Onder de Pannen. Sinds de gevaarlijke poes Ratsj in Onder de Pannen woont, heerst er angst én honger in Onder de Planken. Iedereen is ten einde raad, Alexander de Grote bedenkt een plan. Hij maakt een oude droom waar ('sterk zijn als een beer') en naait van moeders bontjas een berenpak, waarin hij zich ontzettend groot en stoer voelt. Hierin dringt hij de keuken binnen, en steelt er de ene brok kaas na de andere. Tot hij door Ratsj betrapt wordt en... naar haar poezenmand gebracht wordt.

Een leuk verhaalgegeven, waarin kleuters zeker zullen genieten van de manier waarop het kleine muisje de grote poes te slim af i…Lees verder
De kleine muis Alexander de Grote verricht, met een knipoog naar de beroemde daden van zijn menselijke naamgenoot een heel heldhaftige daad. Vermomd als speelgoedbeer misleidt hij de huiskat en zorgt er zo voor dat zijn familie van de hongerdood gered wordt. Zijn kat-en-muisspel bevalt zo goed, dat hij zelfs bij de kattenfamilie blijft wonen. Prentenboek met sprekende, paginagrote schilderingen in gedekte kleuren en op de tekstpagina's een kleinere illustratie. De vrij omvangrijke tekst in een schreefloze letter laat zich soepel voorlezen. De tekenaar is bekend door zijn prentenboeken, vooral die van Kleine IJsbeer. Het verhaal over Alexander de Grote is een verrassende en originele afwisseling in de reeks prentenboeken, vooral door de humor en de leuke woordspelingen. Vanaf ca. 4 jaar.

Over Burny Bos

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door KRO

Bernard Gerrit (Burny) Bos (Haarlem, 8 april 1944) is een Nederlandse producent, scenario- en kinderboekenschrijver. Ook werkte hij als acteur aan kinderprogramma's op radio en televisie mee.

Loopbaan

Tot 1974 was hij onder meer onderwijzer en leraar tekenen. Daarna was Bos werkzaam bij de AVRO-radio. In 1975 kreeg hij van de zilveren Reissmicrofoon jury een eervolle vermelding voor de Ko de boswachtershow (radio) en in 1977 voor Radio Lawaaipapegaai. In 1981 gaf de jury voor de Zilveren Nipkowschijf een eervolle vermelding aan de televisieserie Lawaaipapegaai. In 1983 ontving hij de Zilveren Reissmicrofoon voor zijn gehele radio-oeuvre.

In de periode van 1977 tot 2004 heeft Bos meer dan 40 kinderboeken geschreven. Sommige boeken zijn uitgegeven in meer dan 20 landen.

Van 1984 tot 1989 was Bos hoofd van de jeugdafdeling van de VPRO. Onder zijn supervisie werden programma's als Theo en Thea…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek