Boek
Nederlands
Micha Muis wil een appelfestijn organiseren voor alle dieren in het bos. Egel Erik helpt haar. Maar dan blijkt dat Sam Slaapmuis alle appels voor zichzelf wil houden. Prentenboek met paginagrote, geschilderde illustraties in zachte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Vriendschap, Delen, Feesten
Titel
Delen is leuk!
Auteur
Brigitte Weninger
Illustrator
Eve Tharlet
Vertaler
Frédérique Deventer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Teilen macht Spaß
Editie
1
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2012
[28] p. : ill.
ISBN
9789051162417 (hardback)

Besprekingen

Micha Muis en Egel Erik willen appels gaan plukken voor een appelfestijn, maar dan blijkt dat Sam Slaapmuis ze allemaal al heeft geplukt. Als Sam de appels niet wil delen, wordt hij rigoureus buitengesloten en zijn de dieren boos en verdrietig. Toch worden alle benodigdheden verzameld voor een pannenkoekenfeest. De hebberige muis krijgt spijt en het wordt alsnog een appelpannenkoekenfeest, met vriendschapspoeder. Moralistisch, blij en zoetig deel uit een naamloze serie over bevriende dieren in een bos. De dieren gedragen zich als mensen, hebben soms een gebrek of eigenschap, zijn leeftijdsloos en kunnen veel, zoals bloem uit tarwe malen. Het grote, stevige prentenboek heeft prachtige, paginagrote, geschilderde tekeningen in gemengde techniek. De lichaamstaal is al veelzeggend, maar in de duidelijke tekst komt de opvoedkundige boodschap dubbel en dwars over: 'samen is het leven leuker' en 'iedereen is anders, maar kan zijn steentje bijdragen' en 'moelijk doen wordt niet gewaardeerd'. O…Lees verder

Delen is leuk!

Muis Micha wil zijn vriendjes uitnodigen op een groot appelfestijn. Samen met Erik Egel hoeft hij enkel nog de appels te gaan plukken. Als ze echter bij de appelboom aankomen, blijkt dat alle appels al weg zijn! Sam Slaapmuis heeft ze allemaal geplukt en wil ze met niemand delen. Er zit niks anders op dan het feest af te blazen. Maar de vriendjes denken er anders over: als iedereen iets meebrengt, kunnen ze samen pannenkoeken bakken. Uiteindelijk wil Sam toch delen en maken ze appelpannenkoeken. Nu alleen nog wat 'vriendschapspoeder' erover strooien en het smaakt nog lekkerder!
Een klassiek prentenboek met een thema dat zeer passend is voor kleuters. De tekst is vrij uitgebreid en iets te expliciet. De boodschap was ook wel zonder 'vriendschapspoeder' overgekomen. Het boek is rijk geïllustreerd, de tekeningen zijn in zachte pastelkleuren en de dieren komen heel lief over.
Leuk detail: op de achterste schutbladen staat het recept om zelf appelpannenkoeken te maken.

Suggesties