Boek
Nederlands

Nog zo'n zoekboek!

Bob Staake (auteur), Elle Van Lieshout (vertaler), Erik Van Os (vertaler)
Zoekprenten van o.m. het winkelcentrum, dierentuin en museum. Voor en na elke prent komt een bladzijde met gaten, die specifieke items laat opvallen. Op het eind volgt een lijst van items die je doorheen het boek moet zoeken, zoals vijf theepotten, zes potloden etc.
Titel
Nog zo'n zoekboek!
Auteur
Bob Staake
Vertaler
Elle Van Lieshout Erik Van Os
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Look! Another book!
Parallelle titel
Nog zo'n zoek boek!
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2012
[40] p. : ill.
ISBN
9789047705239 (hardback)

Besprekingen

Nog zo’n zoekboek! is Bob Staakes vervolg op Zoek boek! uit 2011, wederom vertaald door Erik van Os en Elle van Lieshout. In plaats van egaal gekleurde tussenpagina’s met uitsnedes, gebruikt Staake ditmaal doorkijkgaatjes om de lezer nieuwsgierig te maken naar de spread die volgt, waarop steeds gigantisch veel te zien is. De doorkijkjes lichten telkens elementen uit de spreads uit: ‘Kijk! Een hoge schoen! Een ananas! Zo kom je veilig in de klas!’ Aan dit voorbeeld is al te zien dat de tekst soms letterlijk vermeldt wat er in het doorkijkje te zien is (een hoge schoen, bijvoorbeeld), maar dat tekst en beeld elkaar soms ook mooi aanvullen: je komt veilig in de klas vanwege de klaarover-krokodil met een stopbord.
De zoekplaten zelf zijn een vrolijk gekleurde chaos van dieren, cartooneske figuurtjes met grote hoofden, dinosaurussen en zelfs spoken en aliens. Elke prent heeft een eigen thema: het winkelcentrum, de school, de dierentuin, maar ook een reis naar de maan. Lo…Lees verder
Er zijn heel wat zoekplatenboeken verschenen en dit is, de titel zegt het al, ‘Nog zo’n zoekboek!’. De ingrediënten zijn bekend: grote zoekplaten in kleur en zoekopdrachten naar onderdelen van die platen. De vorm en vormgeving zijn in dit boek niet speciaal origineel, maar wel fris en vrolijk. De paginagrote prenten bevatten steeds een bepaalde omgeving, zoals het winkelcentrum, de maan of een laboratorium. De overvolle cartooneske zoekplaten bevatten veel details, laten veel verschillende figuren zien (kinderen met grote ronde hoofden en smalle korte lijfjes) en absurde situaties, zoals een krokodil op een metro. De tekst, als ondertiteling onder de platen, staat in een soepel rijm en is grappig. Elle van Lieshout en Erik van Os tekenden voor de prima vertaling. Vanaf het eerste moment wordt de lezer aangesproken en dat blijft zo. Op de rustige tussenpagina’s in vrolijke effen kleuren staat steeds in grote letters: ‘Kijk!’ De kijkgaten en tekst sporen de lezer aan voor- en achteruit …Lees verder

Nog zo'n zoekboek!

Bob Spaake blijkt de illustrator te zijn van 'The New-Yorker'. Hij tekende (voor) dit speelse zoekboek, dat je urenlang alles laat vergeten. Je komt terecht in een wereld die te gek is om waar te zijn. Alles kan! Je leest de opdrachten en blijft eindeloos turen op de grote prenten in een verrassende retrostijl. Prachtig met uitklapbladen en gaatjes om door te kijken. De opdrachten zijn leuk op rijm gezet.

Suggesties