Boek
Nederlands

Ik wil ook!

Bibi Dumon Tak (auteur), Annemarie Van Haeringen (illustrator)
Titel
Ik wil ook!
Auteur
Bibi Dumon Tak
Illustrator
Annemarie Van Haeringen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2013
[34] p. : ill.
ISBN
9789045114729 (hardback)

Besprekingen

Konosja is een kleine buffel wiens ouders een tapijtenwinkel hebben. De zaken gaan niet goed: het is zelfs niet meer de moeite waard om het licht in de winkel aan te steken — er komt toch niemand, want iedereen heeft al een tapijt. Konosja gaat dan maar buiten spelen en neemt een rood tapijtje mee. Daar kan hij in het park lekker een hangmat van maken, zodat hij niet op het natte gras hoeft te zitten. De andere dieren willen ook graag in zijn tapijtje schommelen, en het liefst nog zelf zo'n tapijtje te pakken krijgen. Konosja legt hen graag de weg uit naar de winkel: het park uit, bij de fontein de hoek om en dan binnenstappen op nummer 'een twee drie'.
Wanneer het begint te regenen gebruiken Konosja en zijn vriendjes het tapijt als dak, en al gauw komen er nog meer dieren bij die ook graag een tapijtje willen. De hele dag lang gebruikt Konosja het tapijt voor alles en nog wat: als windscherm op het strand (waar een zeboevader wil weten waar hij ook zo'n handig kleedje kan kopen)…Lees verder
De vader en moeder van het kalfje Konosja hebben een tapijtenwinkel, maar de verkoop is slecht. Als Konosja buiten gaat spelen, neemt hij een tapijtje mee. Dat is lekker handig want hij maakt er een hangmat van, gebruikt het om te schuilen en kan er zelfs mee van de duinen vliegen. Veel jonge dieren willen met Konosja spelen en zijn benieuwd waar je zo’n tapijt kunt kopen. De verhaallijn zit bijzonder knap in elkaar. Er zitten leuke herhalingselementen in en daarnaast is er ook een hartveroverend slot. Spelplezier en vriendschap stralen van de gepersonifieerde dieren af. Konosja amuseert zich kostelijk en is zich niet bewust van wat zich thuis afspeelt. De lezer vermoedt dat wel wanneer hij in de fijne tekeningen overal tapijten ziet opduiken. De illustraties zijn qua kleur en composities een lust voor het oog. Ze zijn duidelijk, sfeervol en getekend vanuit diverse perspectieven. De redelijk uitgebreide tekst laat zich prima voorlezen. Een heerlijk prentenboek dat je zo in je hart slu…Lees verder

Ik wil ook!

Konosja is een vrolijk bizonkalfje dat opgroeit bij zijn ouders in de tapijtenwinkel. Maar net als in de echte wereld blijkt ook de dierenwereld niet ongevoelig voor de crisis. Niemand wil nog een tapijtje kopen. Tot Konosja, eigenlijk onbewust en lekker spontaan natuurlijk, voor een totale ommekeer zorgt. Plots willen alle dieren een tapijtje, want daar kan je best veel mee. Als hangmat gebruiken, als picknickdeken of als een soort glijbaaninstrument.
Een prachtig verhaal in al zijn bijzondere eenvoud. Ook de illustraties van Annemarie van Haeringen tillen de tekst naar een hoger niveau. Zo is er een duidelijk spel met licht en donker; de somberheid van de ouders in het begin en het licht dat Konosja steeds schijnt te brengen. De kenmerkende 'lege' stijl van Van Haeringen zorgt ervoor dat haar tekeningen letterlijk en figuurlijk veel ruimte bevatten, zo vestigt ze extra aandacht op de belangrijkste personages.
Trouwens ook opvallend hoe Van Haeringen eerst vermeld staat o…Lees verder

Over Bibi Dumon Tak

Margareta Anna (Bibi) Dumon Tak (Rotterdam, 21 december 1964) is een Nederlandse schrijfster, die voornamelijk non-fictie voor kinderen schrijft. Dumon Tak heeft met haar boeken enkele grote prijzen gewonnen, waaronder in 2018 de prestigieuze, driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur.

Biografie

Bibi Dumon Tak had twee schildpadden, een poes, een kom met vissen, paarden, een pony en een teckel. Omdat ze altijd zo bezig was met dieren, wilde ze dierenarts worden of anders ornitholoog. Hiervoor had ze al op elfjarige leeftijd een eigen vogelboek geschreven. Haar passie voor dieren kwam later terug in haar boeken. Ook stelde ze zich beschikbaar als lijstduwer voor de Partij voor de Dieren.

Na de middelbare school studeerde Dumon Tak Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. In 2001 verscheen haar eerste boek: Het koeienboek. Dit was het meest informatieve kinderboek van …Lees verder op Wikipedia

Suggesties