Boek
Nederlands

Fiet wil rennen

Bibi Dumon Tak (auteur), Noëlle Smit (illustrator)
+1
Fiet wil rennen
×
Fiet wil rennen Fiet wil rennen
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Struisvogel Fiet is dol op rennen. Hij laat zich zelfs niet tegenhouden door de wind. Prentenboek in oblong met kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Lopen, Wind
Titel
Fiet wil rennen
Auteur
Bibi Dumon Tak
Illustrator
Noëlle Smit
Taal
Nederlands
Editie
3de dr.
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2010
[28] p. : ill.
ISBN
9789045107585 (hardback) 9789045112152 (hardback)

Besprekingen

Struisvogel Fiet is dol op rennen. Hij laat zich niet tegenhouden door de storm, al komt hij niet vooruit. Hij slaat de uitnodigingen van andere dieren om te drijven, kruipen, kronkelen, vliegen, zwemmen en schuilen af. Fiet wil rennen! De plastische prenten in gemengde techniek lopen steeds over twee pagina's. De wind wordt gevisualiseerd in remsporen, omgewaaide bomen, weggeblazen dieren, een giraffe met gespreide poten, een haas die windsurft met een plastic zak en een plankje en Fiets wapperende veren. Op de achterste schutbladen en het achterplat het resultaat. Duidelijke, schreefloze letters, prenten zonder reële achtergrond. Geestige details: 'eendjes dobberen als wilde klontjes op en neer', een slak met remspoor, de koppige uitdrukking van Fiet. Van kaft tot kaft een verrassend, vrolijk, wervelend oblong prentenboek. Prentenboek van het Jaar 2011, Zilveren Griffel 2010. Vanaf ca. 4 jaar.

Fiet wil rennen

Fiet is een struisvogel die steeds wil rennen. Hij rent dag en nacht, zelfs als het regent. Maar vandaag gaat het niet zo goed. Het is net of hij stil staat. Het waait verschrikkelijk hard, en toch wil Fiet koste wat het kost rennen. De dieren die hij tegenkomt, geven hem allen goede raad. De slak stelt voor om te kruipen, de eenden om te zwemmen. De wormen zeggen dat je onder de grond de wind niet voelt. De meeuwen vinden dat Fiet zich op de wind moet laten meevoeren. Zo geven alle dieren hem goede raad maar ... Fiet wil en zal rennen, niet zwemmen, vliegen, kruipen, zweven! Wanneer Fiet uiteindelijk merkt dat hij niet tegen de wind in kan rennen, draait hij zich om en met de wind vanachter kan hij ... rennen! Grappig prentenboek met zeer geslaagde illustraties die al even humoristisch zijn. Het is een origineel verhaal met een logische ontknoping.

Over Bibi Dumon Tak

Margareta Anna (Bibi) Dumon Tak (Rotterdam, 21 december 1964) is een Nederlandse schrijfster, die voornamelijk non-fictie voor kinderen schrijft. Dumon Tak heeft met haar boeken enkele grote prijzen gewonnen, waaronder in 2018 de prestigieuze, driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor kinder- en jeugdliteratuur.

Biografie

Bibi Dumon Tak had twee schildpadden, een poes, een kom met vissen, paarden, een pony en een teckel. Omdat ze altijd zo bezig was met dieren, wilde ze dierenarts worden of anders ornitholoog. Hiervoor had ze al op elfjarige leeftijd een eigen vogelboek geschreven. Haar passie voor dieren kwam later terug in haar boeken. Ook stelde ze zich beschikbaar als lijstduwer voor de Partij voor de Dieren.

Na de middelbare school studeerde Dumon Tak Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Utrecht. In 2001 verscheen haar eerste boek: Het koeienboek. Dit was het meest informatieve kinderboek van …Lees verder op Wikipedia

Suggesties