Boek
Nederlands

Echt zien : literatuur in het mediatijdperk

Bas Heijne (auteur)
+1
Echt zien : literatuur in het mediatijdperk
×
Echt zien : literatuur in het mediatijdperk Echt zien : literatuur in het mediatijdperk

Echt zien : literatuur in het mediatijdperk

In de reeks:
Titel
Echt zien : literatuur in het mediatijdperk
Auteur
Bas Heijne
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2011
104 p.
ISBN
9789025367206 (paperback)

Besprekingen

De kracht van fictie?

De ondertitel van Bas Heijne’s essay Echt zien is veelbelovend: Literatuur in het mediatijdperk. Nederlands meest vooraanstaande essayist schrijft over een probleem dat de laatste jaren hoog op de agenda staat van de neerlandistiek en de literatuurwetenschap. Heeft de literatuur in onze huidige consumptiecultuur en in het daarmee gepaard gaande mediatijdperk nog wel bestaansrecht? Na A. F. Th. van der Heijden en Connie Palmen is Heijne de volgende auteur in de reeks ‘Over de roman’. Met deze reeks wil de redactie het debat nieuw leven inblazen over de positie van de roman tegenover ‘de verleidingen van de spektakelmaatschappij, vergaande rationalisering van het literaire bedrijf, een veranderende verhouding tot de traditie, een fantastische beeldcultuur en mondiale communicatie’.
Aan die doelstelling voldoet dit derde deel van de reeks helaas niet. Heijne heeft weliswaar een erudiet en goed geschreven verhandeling over de roman gesc…Lees verder
De auteur (1960, medewerker NRC) stelt de positie van de literatuur in onze tijd aan de orde, alsmede de vraag of de roman zal verdwijnen, zoals Couperus al in 1911 voorspelde. Hij behandelt deze materie in drie essays. In het eerste stelt hij de tegenstelling tussen mediacultuur en elite aan de orde. Van een elitaire aangelegenheid is de literatuur tot afhankelijkheid van de smaak van de massa afgedaald. De universitaire aanpak heeft de literatuur geen goed gedaan. Heeft de literatuur zich van de werkelijkheid afgekeerd? Juist de discussie over deze vragen houdt de literatuur in stand. In het tweede essay snijdt hij de vraag aan of de roman het inzicht van de lezer moet verdiepen, hem tot nadenken dwingt. In het derde essay komt de verhouding tussen werkelijkheid en beleving aan de orde. Moeten verhalen de werkelijkheid benaderen, of staat de beleving van de lezer centraal? Vanuit een grote belezenheid behandelt de auteur de vraag naar de status van de literatuur met kennis van zaken…Lees verder

Over Bas Heijne

CC BY 3.0 - Foto van/door Robert Tjalondo

Bastiaan Johan (Bas) Heijne (Nijmegen, 9 januari 1960) is een Nederlandse schrijver, vertaler en interviewer.

Levensloop

Heijne groeide op in Zwanenburg en ging naar de middelbare school in Badhoevedorp. Hij studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

In 1983 debuteerde hij als schrijver met de roman Laatste woorden. Hij schreef tussen 1984 en 1990 reisverhalen voor het tijdschrift De Tijd en daarna tot en met 1992 voor HP/De Tijd. Een deel van deze verhalen werd later gebundeld in Vreemde reis.

Zijn tweede roman, Suez, verscheen in 1992. Heijne is sinds 1991 als essayist verbonden aan NRC Handelsblad, de krant waarvoor hij van 2001 tot 2018 ook iedere week een column verzorgde. Zijn essaybundel De wijde wereld werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

Hij heeft werk vertaald van Evelyn Waugh, E.M. Forster en Joseph Conrad. In 2003 heeft hij…Lees verder op Wikipedia