Boek
Nederlands

Thuis

Gijs en Lise bedoelen het meestal goed als zij hun ouders een handje willen helpen in het huishouden. Maar vaak loopt het toch verkeerd af. Vanaf ca. 8 jaar, voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Broers en zussen, Gezin
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2002
75 p. : ill.
ISBN
90-76-90063-9

Besprekingen

Twintig korte verhalen over de 10-jarige Gijs en zijn zusje van bijna 8. Samen verzinnen ze allerlei plannetjes om hun drukke ouders te helpen. Dat het altijd averechts uitpakt is soms wel grappig, maar heel vaak flauw of te onwaarschijnlijk om erin te geloven. Echt niet leuk wordt het in het laatste verhaal waarin een levende goudvis, per ongeluk, door het toilet wordt gespoeld. De reactie van de ouders wordt of niet gegeven of ze schateren het uit. De verhaaltjes beslaan twee en halve bladzijden met tussen de tekst dynamische zwartwitte pentekeningen die er goed bij passen. Het taalgebruik is vlot en eigentijds. Eerste deel uit een serie van vier* over Gijs en Lise.

Over Bart Demyttenaere

Bart Demyttenaere (Albertstad (Congo), 20 juli 1963) is een Vlaams auteur.

Biografie

Bart Demyttenaere werd geboren in Congo, maar woonde voor het grootste deel van zijn jeugd in Beringen. Hij studeerde voor onderwijzer aan de normaalschool van Bokrijk. Na zijn studies vertrok hij voor vier jaar naar zijn geboorteland om er te gaan werken.

In 1995 schreef hij zijn eerste kinderboek, "Frederiks Geheim" (Standaard), dat werd bekroond door de Limburgse Kinder- en Jeugdjury. Bart Demyttenaere schrijft zowel jeugdboeken, dichtbundels als volwassenenboeken. Men vindt geregeld stukjes van hem terug in Zonnestraal en Doremi, maar hij waagt zich ook aan toneel en non-fictie.

De verhalen van Bart Demyttenaere zijn meestal grappig, zoals zijn reeks over "Gijs en Lise" (Standaard). Het vierde boek uit deze reeks werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Toch schrijft hij ook over thema's als de dood. "Een ster voo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties