Boek
Nederlands

Mohammed : biografie van de profeet

Barnaby Rogerson (auteur)
+1
Mohammed : biografie van de profeet
×
Mohammed : biografie van de profeet Mohammed : biografie van de profeet

Mohammed : biografie van de profeet

Levensbeschrijving van Mohammed (circa 570-632), profeet en stichter van de islam.
Titel
Mohammed : biografie van de profeet
Auteur
Barnaby Rogerson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The prophet Muhammad
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 2004
267 p. : ill.
ISBN
90-712-0628-9

Besprekingen

De historicus Barnaby Rogerson doorkruist reeds jaren de Arabische wereld en schreef een aantal reisboeken, o.a. over Istanbul, Marokko, Cyprus en Tunesië. Het intrigeerde hem, gaandeweg zijn reizen en zoektochten, hoe tenslotte voor ruim een miljard mensen op onze planeet een bijzonder korte geloofsbelijdenis richting geeft aan het persoonlijke, maatschappelijke en zelfs politieke leven: "Er is geen God dan Allah en Mohammed is zijn profeet". De overige vijf miljard bewoners van de wereld beseffen nauwelijks waar deze belijdenis om draait. Rogerson vindt het hoog tijd dat de mensen meer te weten komen over de profeet Mohammed en de context waarin hij geboren en getogen is.

Hij volgt Mohammed van zijn prilste jeugd in Mekka tot religieus leider en veroveraar in Medina. De profeet Mohammed vestigde het kalifaat dat een van de grootste wereldrijken ooit werd. Zijn mondelinge, gedicteerde en schriftelijke uitlegging van de woorden van Allah zorgden voor de definitieve vormgeving v…Lees verder
Eerst wordt een beeld gegeven van het Arabische schiereiland en de omringende landen. Het leven van Mohammed als jongen, man, echtgenoot en vader wordt verteld, en daarna zijn roeping tot profeet en Mohammeds optreden, eerst in Mekka en dan in Medina, wanneer de confrontatie ontstaat met zijn ongelovige Mekkaanse tegenstanders en de daar aanwezige joodse stammen. De auteur is een zeer onderhoudende en boeiende verhalenverteller en stelt de lezer in de gelegenheid de reis van Mohammed als het ware op de voet te volgen. Men mag hier en daar van mening verschillen over zijn interpretaties, wie nog nooit eerder een biografie van de profeet Mohammed heeft gelezen, kan hier zeer goed terecht en wordt op het spoor van verdere studie gezet. Handig register, tijdbalk, kaartjes en literatuurlijst.