Boek
Nederlands

Sister outsider : essays en toespraken

Audre Lorde (auteur)
+1
Sister outsider : essays en toespraken
×
Sister outsider : essays en toespraken Sister outsider : essays en toespraken

Sister outsider : essays en toespraken

Genre:
Audre Lorde, een van de belangrijkste denkers van de twintigste eeuw, betoogt in 'Sister Outsider' dat vrouwen het gesprek met elkaar moeten aangaan, omdat zij lijden onder de onzichtbaarheid van hun verhalen. Ze had een uitzonderlijk talent om haar hoop en dromen om te zetten in heldere taal. Ze geloofde in het benadrukken van verschillen als drijvende kracht voor de vrouwenbeweging. Door de barr
Titel
Sister outsider : essays en toespraken
Auteur
Audre Lorde
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Sister outsider
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2020
205 p.
ISBN
9789492928641 (paperback)

Besprekingen

Vrouwen zijn krachtig en gevaarlijk

Audre Lorde lijkt meer dan ooit de opstand van deze tijd te inspireren. De ideeën van de Caribisch-Amerikaanse dichter worden druk gedeeld op sociale media, haar woorden sieren protestborden, haar werk wordt weer uitgegeven. Warda El-Kaddouri zoekt uit waarom.

Het is een vroege lenteochtend in Queens, New York. Een tienjarige zwarte jongen, Clifford Glover, en zijn stiefvader lopen over straat. Ze worden tegengehouden door een witte undercover-politieagent, Thomas Shea, op verdenking van autodiefstal. Ze zijn onschuldig en bang dat ze zelf beroofd zullen worden, dus ze vluchten. Het kind wordt twee keer in de rug geschoten en sterft. Het is 1973. Veertig jaar voordat smartphones en hashtags de Black Lives Matter-beweging in gang zouden zetten, een beweging die afgelopen zomer midden in de Covid-19-crisis ook in Europa momentum zou kennen. De agent uit 1973 wordt uiteindelijk vrijgesproken. Het nieuws bereikt de Caribisch-Amerikaanse dichter, essayist en activist Audre Lorde terwijl ze in haar auto naar de radio luistert. Woedend rijdt ze naar de kant, neemt pen en papier en doet wat ze het best kan: ze schrijft haar emoties van zich af in de vorm van poëzie. De tekst zou een van haar bekendste gedichten worden: 'Power'.

Het b…Lees verder

Over Audre Lorde

CC BY 2.0 - Foto van/door K. Kendall

Audrey (Audre) Geraldine Lorde (New York, 8 februari 1934 – Saint Croix (Amerikaanse Maagdeneilanden), 17 november 1992) was een Caraïbisch-Amerikaanse feministische, activistische schrijfster, dichteres en universitair docent. Zij is bekend voor het gebruik van emotie in haar gedichten en relateerde haar gedichten en verhalen vaak aan de onderdrukking van zwarte, lesbische vrouwen. Audre Lorde hield zich bezig met de identiteit van zwarte vrouwen in Amerika en hun rol in de feministische beweging. Hierover deed zij de bekende uitspraak: "the master's tool will never dismantle the master's house", tevens de titel van een essay dat is gepubliceerd in de bundel: Sister Outsider: Essays and Speeches.

Levensloop

Lorde werd in New York geboren als de dochter van immigranten uit het Caribisch gebied (Barbados en Carriacou). Zij had een moeilijke relatie met haar ouders, vooral haar moeder, en zocht al op jonge leeftijd toevluc…Lees verder op Wikipedia