Boek
Nederlands

Het kussenboek

Arthur Japin (auteur)
Thematisch gerangschikte citaten uit het werk van de Nederlandse schrijver (1956- ).
Onderwerp
Citaten
Titel
Het kussenboek
Auteur
Arthur Japin
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2011
171 p. : ill.
ISBN
9789029575980 (hardback)

Besprekingen

Japin (1956), Nederlandse schrijver van historische romans, is geliefd bij een groot lezerspubliek. Hij heeft veel prijzen gekregen (2004 Libris, 2008 Publieksprijs). Naast zijn romans schreef hij novellen, korte verhalen, dagboeken, essays, dramatische werken. Dit 'Kussenboek' is verschenen dankzij zijn lezers, die tijdens lezingen en signeersessies vertelden over zinnen die voor hen belangrijk waren op hun levensweg. Daarom kwam de vraag op om al die zinnen te verzamelen. Japin kwam zijn teksten ook tegen als lesmateriaal, op kunstwerken, op de muur van een provinciehuis, in restaurants enz. Vaak bleken bij de selectie dezelfde citaten favoriet. Voor dit boek zijn deze gerangschikt rond een dertiental thema’s (liefde, stilte, dood, leven, enz). Dit fraai uitgegeven boek zal vooral als geschenkboek functioneel kunnen zijn.

Over Arthur Japin

Arthur Valentijn Japin (Haarlem, 26 juli 1956) is een Nederlandse acteur en schrijver. In 2004 kreeg hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Een schitterend gebrek en in 2006 schreef hij met De grote wereld het boekenweekgeschenk met een recordoplage van 813.000 exemplaren. Zijn verhalen hebben veelal een autobiografische of historische kern.

Biografie

Jeugd

Japin wilde in zijn kindertijd zo nu en dan iemand anders zijn. Zijn vader (Bert Japin) was onder meer toneelrecensent. De liefde voor het toneel zat er al vroeg in. Hij werd gepest en zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld en hij bevond zich in een isolement. Zijn vader pleegde zelfmoord toen Japin dertien jaar was. Het pesten ging door tot hij zestien werd. Het scheppen van een fantasiewereld, de vlucht uit de realiteit, was een middel om te overleven.

Na de middelbare school koos hij ervoor om van het ‘nu e…Lees verder op Wikipedia