Boek
Nederlands

De laatste man in de toren

Aravind Adiga (auteur), Arjaan van Nimwegen (vertaler)
De bewoners van toren A in Mumbai gaan bijna allemaal overstag wanneer een projectontwikkelaar hen een enorm bedrag aanbiedt om te verhuizen. Slechts een van hen blijft het aanbod weigeren: een respectabele leraar die zijn woning vol herinneringen aan zijn overleden vrouw en dochter niet wil opgeven. Hij blijft geloven in coöperatief samenleven. Zijn onbuigzame houding komt hem echter duur te staa
Onderwerp
Mumbai, Geld en macht
Titel
De laatste man in de toren
Auteur
Aravind Adiga
Vertaler
Arjaan van Nimwegen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Last man in tower
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2011
487 p.
ISBN
9789023465799 (paperback)

Besprekingen

De bewoners van toren A in Mumbay gaan bijna allemaal overstag wanneer projectontwikkelaar Shah hen een enorm bedrag aanbiedt om te verhuizen. Van de vier die niet ingaan op zijn aanbod, blijft er uiteindelijk slechts een over. Een respectabele leraar die zijn woning vol herinneringen aan zijn overleden vrouw en dochter niet wil opgeven. Hij blijft geloven in coöperatief samenleven. Zijn onbuigzame houding komt hem echter duur te staan. Op meesterlijke wijze ontrafelt de Indiase auteur (1974) onderlinge verhoudingen waarin vriendschap en respect wijken voor vijandschap en verraad. Torenflats kijken uit op sloppenwijken. Economische groei gaat ten koste van sociale achterstand. Je leeft tot de laatste pagina mee met een man die in een wereldstad als Mumbai zijn principes niet opgeeft. Normale druk.

Over Aravind Adiga

Aravind Adiga (Madras, 23 oktober 1974) is een Indiaas schrijver. Met zijn debuutroman De witte tijger won hij in 2008 de Man Booker Prize.

Biografie

Aravind Adiga werd geboren in Madras (officieel Chennai) op 23 oktober 1974 als kind van dr. K. Madhava Adiga en Usha Adiga. Hij groeide op in Mangalore en ging naar de Canara High School en de St. Aloysius High School, waar hij in 1990 succesvol examen deed. Nadat hij met zijn familie naar Sydney was geëmigreerd, bezocht hij de James Ruse Agricultural High School. Daarna volgde hij een studie Engelse literatuur aan de Columbia-universiteit, New York, die hij in 1997 afrondde als salutatorian (academische titel voor de op twee na beste student van het collegejaar). Hij studeerde vervolgens aan het Magdalen College in Oxford. Sindsdien werkt hij als journalist in Azië. Op het moment leeft hij in Mumbai.

Adiga begon zijn journalistieke carrière als financieel journalist bij de F…Lees verder op Wikipedia