Boek
Nederlands

IJzeren gordijn : de inlijving van Oost-Europa, 1944-1956

Anne Applebaum (auteur)

IJzeren gordijn : de inlijving van Oost-Europa, 1944-1956

Vlak na WO II kreeg het communistisch bewind de macht in Oost-Europa. In enkele jaren werd de macht van de liberale partijen, kerk en media uitgehold, en werden miljoenen burgers onderworpen aan een totalitair systeem. Beschrijving van het leven in een dictatuur, gebaseerd op persoonlijke verhalen.
Titel
IJzeren gordijn : de inlijving van Oost-Europa, 1944-1956
Auteur
Anne Applebaum 1964-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Iron curtain : the crushing of Eastern Europe 1944-56
Uitgever
Amsterdam: Ambo|Anthos, 2021
ISBN
9789026357596 (paperback)

Besprekingen

IJzeren Gordijn beschrijft het totalitaire systeem in de Centraal- en Oost-Europese staten die na de Tweede Wereldoorlog onder sovjetdominantie kwamen te staan. Het boek bestaat uit twee delen. Terwijl het eerste luik inzoomt op de woelige periode van de communistische machtsovername, beschrijft het tweede deel de technieken en methodes waarmee de verworven macht geconsolideerd werd. Daarbij beperkt Applebaum zich tot een beschrijving van de lotgevallen van Polen, Hongarije en Oost-Duitsland.
Haar belangrijkste stelling heeft betrekking op de politieke en ideologische verstrakking die het maatschappelijk leven in de staten deed omslaan. Terwijl deze koerswijziging traditioneel in verband gebracht wordt met het begin van de Koude Oorlog, stelt Applebaum dat ze ingebed zat in een langetermijnvisie die al op het einde van de oorlog vorm kreeg. In elk bezet land werd van meet af aan een aantal basiselementen van de machtspolitiek van de Grote Broer geïntroduceerd. Fysieke intimi…Lees verder
De auteur, bekend van haar boek over de Sovjet-terreur onder Stalin ('Goelag', 2003)*, beschrijft nu hoe dezelfde terreur over Oost-Europa werd uitgerold, tegelijkertijd met de Russische tanks die eind 1944-begin 1945 dat gebied bevrijdden van de Duitse bezetters. Eenmaal in Polen, Hongarije, Roemenië, Oost-Duitsland enzovoort bleven de Russen daar en plantten er totalitaire regimes. In detail vertelt Applebaum het treurige, tragische (en bekende) verhaal van corrupte dictators, gehersenspoelde samenlevingen en de totale controle van de regimes over economie, cultuur en maatschappij, alles gebaseerd op de leugens van het communisme. Zij eindigt in 1956, de Hongaarse opstand en het begin van het einde van de vergoddelijking van Stalin, het begin van een andere tijd. Het boek is levendig geschreven, maar bevat weinig analyse van de motieven en drijfveren van de Russische heersers. Na lezing van het boek is van enige mogelijke 'Ostalgie' geen sprake meer. Met enkele kaartjes, drie katern…Lees verder

Over Anne Applebaum

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hb19821970

Anne Elizabeth Applebaum (Washington D.C., 25 juli 1964) is een Amerikaanse journaliste, bekend om haar studies en artikelen gewijd aan de geschiedenis van het communisme en aan de ontwikkeling van een burgermaatschappij in Midden- en Oost-Europa.

Biografie

Anne Applebaum werd in Washington D.C. geboren als de dochter van de advocaat Harvey M. Applebaum en Elizabeth Bloom. Ze behaalde haar bachelor aan de Yale-universiteit in geschiedenis en literatuur. Vervolgens behaalde ze haar master in internationale betrekkingen op de London School of Economics en studeerde vervolgens aan de Universiteit van Oxford. In 1988 werd ze voor The Economist correspondente in Polen. Voor deze krant, maar ook voor The Independent schreef ze artikelen over de sociale en politieke transities in Oost-Europa voor en na de Val van de Berlijnse Muur.

In de jaren negentig schreef ze voor diverse kranten columns, maar keerde in 1998 te…Lees verder op Wikipedia